Zápas dvou poločasů. Ačkoliv už bylo jasné, že se do další fáze mistrovství Evropy neprobojují, vstoupily české fotbalistky do utkání s favorizovanou reprezentací Německa velice dobře a dokonce se dostaly do vedení. V druhé čtyřicetiminutovce ale Němky naplno prokázaly svou kvalitu, výsledek otočily a zvítězily 5:1.

"První poločas byl od nás výborný. Říkali jsme si, že hlavně nechceme na začátku toho druhého brzy inkasovat, to se ale nepovedlo. Pak jsme začali tvořit chyby a ukázalo se, že s týmem jako Německo ještě celý zápas krok držet nedokážeme," hodnotil střetnutí trenér českých dívek Karel Rada.

Do první šance se dostaly ve 13. minutě Němky, Nicole Anyomiová ale branku z výhodné pozice přestřelila. Stejnou hráčku o chvíli později výtečně vychytala brankářka Olivie Lukášová, dorážku pak zablokovala Tereza Lišková. Krátce před koncem poločasu se drala do vápna Andrea Stašková, německá obránkyně ji ale poslala k zemi a rozhodčí ukázala na penaltový puntík. Pokutový kop střelou k levé tyči proměnila Michaela Khýrová a zajistila Češkám vedení.

Úvod druhé půle však vyšel Němkám perfektně. Hned v první akci se po závaru ve vápně dostala k míči Anyomiová, která nekompromisně poslala míč do sítě - 1:1. A mohlo být ještě hůř. O minutu později se řítila na českou branku nejlepší střelkyně turnaje Melissa Kösslerová, Lukášová se naštěstí vytasila s perfektním zákrokem a vytěsnila pokus mimo tyče. Nebezpečná Anyomiová zaměstnávala obranu Češek i nadále, v 54. minutě vyslala přízemní střeli na přední tyč a dostala německé dívky do vedení. O pár minut později skórovalo Německo už potřetí, kdy po smolném odrazu zapadl míč za záda české gólmanky.

Němky zápasu kralovaly a svou dominanci potvrdily dalším gólem do české sítě, který zařídila prudkou střelou Lea Schneiderová. Konečnou podobu výsledku pak dala v samém závěru střídající Gianna Rackowá. Vysoké porážce nezabránila ani skvěle chytající Lukášová. "Na začátku jsme byly lepší, pak ale Němky vyrovnaly a už jsme se vezly. Hrály jsme o čest. Chtěly jsme ukázat, že na to máme," mrzelo mladou brankářku.

Poslední utkání českých hráček na turnaji se opět konalo ve skvělé atmosféře. "Fanoušci byli výborní. Celkově musím pochválit organizátory i to, jak byly připravené stadiony. Moc jsme si turnaj užili, bylo to neskutečný zážitek," popisoval své pocity trenér Rada, pro kterého to byl poslední zápas ve funkci.

ME hráček do 17 let: Německo - Česká republika 5:1 (hráno v Příbrami)
Branky: 42. a 45. Anyomiová, 60. Wiederová, 74. Schneiderová, 80+3. Rackowá - 39. Khýrová (pen.)
Česká republika: Lukášová - Lišková (59. Siváková), Dudová, Sonntagová, Valášková - Pochmanová, Khýrová - Dvořáková, Stašková (53. Šlajsová), Suchánková (70. Krištofová) - Cvrčková.

Němky si pojistily první místo ve skupině a v semifinále narazí na Norsko. Druhou dvojici tvoří Nizozemsko se Španělskem. Utkání o postup do boje o evropský titul se uskuteční v Domažlicích a Příbrami ve čtvrtek, finále pak proběhne v neděli od 18.30 hod. v plzeňské Doosan Areně.

Skupina A: Francie - Španělsko 1:1 (branky: 5. Martinová - 62. Baenaová)
Skupina B: Nizozemsko - Irsko 0:0 (počet diváků: 962), Anglie - Norsko 0:2 (branky: 8. Olsenová, 33. Sundeová, počet diváků: 480).
Semifinále: Německo - Norsko (čtvrtek 11.00, Domažlice), Nizozemsko - Španělsko (čtvrtek 11.00, Příbram).