Viktoria tím přišla o vedení v tabulce, na první Slavii Praha ztrácí pět kol před koncem ligy dva body a boj o titul už nemá ve svých rukou.

Přitom Viktoria měla už na konci čtvrté minuty obrovskou šanci. Po chybě Kadlece se dostal k míči Krmenčík, v souboji přetlačil Holka a řítil se sám na Bičíka, jenže nedůraznou střelou po zemi trefil jen rukavice sparťanského gólmana.

„Škoda, že šanci neproměnil, utkání by se asi vyvíjelo jinak,“ litoval po zápase trenér Viktorie Plzeň Zdeněk Bečka.Pak už byla nebezpečná jen Sparta. Nejdříve dvakrát ostře vypálil Šural, ale Kozáčika nedokázal překonat. 

František Rajtoral
Fotbalista Rajtoral spáchal v Turecku sebevraždu

Výhru zařídil Šural

Ve třinácté minutě mohl otevřít skóre domácí kanonýr Lafata. Obral o míč Hubníka, ale jeho slabou střelu stačil odehrál do bezpečí vracející se Limberský.

Na konci první půlhodiny hry měla příležitost Plzeň. Řezník se prosadil v šestnáctce Sparty, přihrál před branku Krmenčíkovi, jenže urostlému forvardovi Viktorie chyběly dva kroky k tomu, aby poslal míč do odkryté branky.

Ve 34. minutě už obrana Viktorie kapitulovala. Lafata našel v šestnáctce přesným centrem Šurala, který se odpoutal od bránícího stopera Hejdy a hlavičkou do protipohybu gólmana nedal Kozáčikovi šanci – 1:0.

Účastníky Krajského Půlmaratonu Plzeňského kraje neodradilo ani chladné a deštivé počasí
FOTO: Půlmaraton letos ovládli Češi

A za pět minut bylo pro hosty ještě hůře. Nejlepší hráč Sparty Šural poslal do šestnáctky Konatého a z jeho centru na zadní tyč snadno skóroval nikým neobsazený obránce Karavajev – 2:0. „Góly jsme Spartě nabídli svým nedůrazem,“ řekl kouč Plzně. Viktoria pak měla blízko ke kontaktnímu gólu, Kovaříkův centr se ale odrazil od tyče.

Tlak nestačil

V úvodu druhé půle mohla Plzeň inkasovat potřetí po střely střele Lafaty, která se naštěstí pro hosty odrazila od břevna.

Viktoria vyrovnala hru a často přitlačila Spartu na její polovinu, ale s výjimkou střel Hrošovského a střídajícího Kopice soupeře nezaskočila. Plzni ke změně skóre nepomohl ani střídající záložník Václav Pilař, který se do ligy vrátil po téměř dvouleté pauze zaviněné zraněním. Sparta si už takticky vedení pohlídala. „Ztratili jsme v boji o titul tři důležité body, ale do konce zbývá ještě pět kol a my vůbec neskládáme zbraně,“ řekl trenér Bečka.

Kouč domácích Petra Radu výhra nad Plzní po třech letech těšila. „Jsem rád, že jsem u toho mohl být. Podali jsme výkon důstojný Sparty, vyhráli jsme zaslouženě,“ uvedl Petr Rada.

Krajský přebor: Lhota – Petřín
Petřín v emotivním souboji zdolal Lhotu

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:0 (2:0).

Branky: 32. Josef Šural, 37. Karavajev. ŽK: 15. Konaté, 78. Vácha – 14. Hubník. Rozhodčí: Zelinka – Nádvorník, Paták. Diváci: 16 830

  • Sparta: Bičík – Karavajev, Mario Holek, Mareček, Michal Kadlec – Vácha, Sáček – Konaté (90+1. Čermák), Lafata (90+3. Havelka), Vatajelu (88. Zahustel) – Josef Šural.Náhradníci: Budinský – Zahustel, Čermák, Havelka, Holzer, Nový. 
  • FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hubník, Limberský – Hořava, Hrošovský – Petržela (69. Pilař), Bakoš, J. Kovařík (46. Kopic) – Krmenčík (57. Poznar).