„Knihy patří ke školnímu životu. Proto jsme se inspirovali velikány jako byl Jules Verne či Karel Čapek. Náměty tvůrci hledali i v další četbě a v neposlední řadě také na bienále ilustrací v Bratislavě, které navštívili v rámci výměnného pobytu u trnavských studentů," uvedla při vernisáži Tereza Zíková.

Mladí umělci na to šli všemi technikami. Použili kresbu, malbu, voskovou rezerváž, gumotisk, ale také způsob suché jehly, linorytu nebo papírořezu. Pustili se i do kombinování keramiky s malbou, což třeba David Hron shledával při vernisáži za zajímavé.

Autory v jejich výtvarném snažení podporovaly a usměrňovaly učitelky Gabriela Sloupová a Jana Audesová. Druhá z nich prozradila: „Práce vznikaly v průběhu času a expozice dostala ucelenou podobu až před výstavou. Tentokrát s výběrem pomáhala komise složená ze žáků pracujících v keramickém kroužku." Upozornila též na zajímavost, kdy v rámci českého jazyka u její kolegyně Sloupové kluci a děvčata sami vymýšleli příběhy a pak své literární pokusy ilustrovali.

„Nejvíc mě baví vymýšlení tématu," konstatovala Alena Dědičová. Jakub Gregorek zase ke způsobu své práce podotkl: „Nějak zkrátka tvořím a vždycky z toho něco vyjde." „Když maluji, ocitám se ve svém vlastním vesmíru. Odpoutávám se od okolí, jsem v takové své vlastní bublině," dodala Terezka Zíková.

Pozornosti návštěvníků se těšila i hmatová knížka. Jedná se o projekt sexty na téma Ruce. Inspirovalo je Braillova písmo. Vrstveným lepením čtvrtek a propichováním na způsob zmíněné abecedy vytvořili studenti rozmanité objekty. Kromě toho v rámci projektu vznikaly i zajímavé práce z keramiky.