Významné životní jubileum si v těchto dnech připomíná Josef Kabourek. Populární zpěvák Hrádecké kapely oslaví 80. narozeniny. Pochopitelně v kruhu svých nejbližších a také přátel z řad muzikantů.

Jubilant se narodil v Tlumačově na Domažlicku a jeho rodné Chodsko je mu dodnes vším. Přesto se musel v patnácti letech s milovaným krajem rozloučit a nastoupil do učiliště v Dobřívě, kde se vyučil hutnickému řemeslu. Této nelehké profesi zůstal věrný dlouhých čtyřicet let až do odchodu do důchodu. Poctivý přístup ho zdobil nejen v železárnách, ale také ve vztahu k jeho nejbližším a přátelům. Byl oporou rodině a ctil kamarády z řad hudebníků, kteří ho znají jako dlouholetého sólistu zmíněné kapely. Umí z hrdla vykouzlit náročné operní i operetní árie a krásné lidové písničky, které doslova chytnou za srdíčko! Kromě muziky miluje přírodu a zejména les. Upsal se myslivosti jako mladík a svědomitě ji vykonával až do sedmdesáti let. Mimochodem pokud by mu to zdravotní stav dovolil, brouzdal by po lese ještě dnes.

Pan Josef je životní optimista. Jeho postoj i chodské kořeny nejlépe vystihuje okřídlené rčení Buli sme a ha burem. O tom, jak je oblíbený a populární, nejlépe svědčí ohlášený zástup gratulantů. Se svým nástrojem u toho bude pochopitelně syn Pavel, trumpetista Hrádeckého Big bandu. A vnučka Lucie jako nadaná klarinetistka je zárukou, že muzikantské tradice budou v rodině pokračovat.

ČTĚTE TAKÉ: Jana Audesová a třicet gymnazistů zvou do rokycanské Fouyer