Řeč je o Klubu komorní kultury Rokycany zkráceně zvaném Káčko či KKK. Za daný čas se do povědomí veřejnosti pevně zapsal desítkami hudebních, dramatických a tanečních vystoupení, amatérů i profesionálů, či jiných akcí.

Na počátku, v roce 1995, byl vlastně pohled z okna, a to Ekologického klubu Klen. Sídlil tehdy v podkroví budovy číslo 80 na Masarykově náměstí. „Na dvoře městské knihovny jsme si všimli chátrajícího domku. Napadlo nás využít prostor pro kulturní areál," uvedl za Sociální demokraty Rokycany Petr Hlávka. Než se záměr zdařilo uskutečnit, uplynulo sedm let. Protože představa demokratů korespondovala se záměry knihovny a podpořilo ji vedení města i zastupitelé, dobrovolníci, projektanti a firma Rumpold, nakonec se zdařilo.

Projekt stál 10 tisíc, demolice ruiny si vyžádala 300 hodin práce brigádníků a vybudování KKK stálo město zhruba 800 tisíc. Ujala se ho firma Šabata. Ke slavnostnímu zahájení provozu došlo 8. května 2002. Poté, od 16. 5., se v rámci projektu klubu uskutečnil první soubor akcí. O jejich náplň se většinou postarala amatérská uskupení. Na organizaci se výrazně spolupodílel také Klub přátel Tanečního souboru Rokytka. „Vznikla i první programová publikace," připomněla Jana Frühaufová.

Zatímco premiérové vystoupení patřilo Rokycanskému dětskému sboru při základní umělecké škole, včera program zahájil kombinovaný program. Své básně přednesli rokycanští autoři a zahrály a zazpívaly skupiny Second Band (Pěttet) a Prameny. Finále bylo vyhrazené pro Da Capo, sbor ZUŠ Rokycany.