Reprezentativní oválný sál mirošovského zámku se v pátek večer stal místem setkání u příležitosti křtu. V roli oficiálně představovaného novorozence se ocitla Velká kniha o městě Mirošově. Vznikla na počest 650. výročí písemné zmínky o místě a jejím autorem se stal Martin Lang.

„Když jsem na ministerstvu konzultoval průběh oslav, padla zmínka i o počinu s dlouhodobou působností o publikaci. Okamžitě mi vytanulo na mysli jediné jméno, a to Martin Lang," konstatoval v úvodu setkání starosta města Vlastimil Sýkora a hned přidal řadu důvodů i blahopřání. Role moderátorky a spolu s Lucií Žambochovou i organizátorky se pak ujala Monika Honzíková. Představila též majitele zámku Václava Rathouského, který se stal hostitelem. Připomněl, že ač Martin Lang není místním rodákem, ví o Mirošově pravděpodobně víc, než leckdo jiný. V souvislosti s probíhající událostí, sepětím s historií a češstvím promluvil i o třech ctnostech víře, úctě a lásce.

Pak už se slova ujal sám autor knihy. Pro akci zvolil hornickou uniformu jako upozornění na nejslavnější a hospodářsky nejsilnější období Mirošova, kdy se tam začalo těžit uhlí.

Výklad provázela projekce a díky obojímu před přítomnými ve zkratce defilovaly historické mezníky místa a jeho podoby. Vyprávění Lang postupně změnil i v zajímavý detektivní příběh, s nímž ještě podrobněji seznámíme.

Poté, co se historickou hudbou o další propojení večera postarala skupina Miritis, slavnost vrcholila křtem díla. Kmotry se stali senátorka Milada Emmerová a ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda. Zkropení publikace šampaňským se jako první ujala senátorka Emmerová. Popřála jí i Mirošovským hodně úspěchů a gratulace směřovala také k autorovi. „Křtí se živí, ale vnímám to tak, že knize přejeme dlouhý život a to, aby lidi oslovila," dodal mimo jiné ředitel Frýda. O díle ve zkratce zatím tolik, že má 223 stran, 236 vyobrazení a rozdělená je do dvou částí.

Večer pokračoval autogramiádou, dalším povídáním, rautem a prohlídkou obrazů Jindřišky Hánové a fotografií Martina Spala.