„Tady je napečeno jako na svatbu,“ konstatovali hosté překvapeně a stavidla povídání byla rázem otevřená. Hlavním bodem setkání se ale stalo oceňování. Týkalo se všech pozvaných, tedy těch, co chodí nejvíce, nejčastěji a mají nejvíce výpůjček.

„Nebylo lehké vybírat, máme spoustu věrných čtenářů,“ konstatovala ředitelka a pochlubila se i dva a půl tisícem zaregistrovaných. Mezi všemi ale tou NEJ je pro letošek Marie Nová.

„Musím dorazit aspoň jednou týdně a odnáším si kolem dvaceti výpůjček. Ani nestačí kolonky v elektronickém záznamníku,“ usmívala se oslavenkyně. „Nejraději mám severskou literaturu. Znám to tam trochu a chci tento kout světa ještě více poznávat,“ vyznala se. Konkrétně se její zájem týká Švédska, kde žije dcera s rodinou. Velice si proto cenila dárečků s logem města, aby se jimi mohla pochlubit, a radovala se také z poukazu od Svazu knihovníků ČR na nákup literárních děl.

Velice ´aktivní´ čtenářkou je rovněž Marie Bečvářová. „Návštěva knihovny pro mě od dětství vždycky byla, a stále ještě je, svátkem. Pokaždé, když se tam vypravím, přináším si nálož svazků, aby mi na nějaký čas vydržela,“ podotkla. Doplnila, že má ráda příběhy Hercíkové, detektivky světových autorů stejně jako našich a také jazykové příručky.

Všem oceněným přišel také poblahopřát starosta města Vladimír Šmolík a spolu s Ludmilou Vyčichlovou předali dárky.