Umožňuje to výstava, kterou na sklonku devítistého roku doložené existence města, na počest tohoto jubilea, připravili žáci základní umělecké školy ze třídy Jany Kejvalové. Od začátku je magnetem a vlastně jakýmsi vyvrcholením oslav.

Odpovídal tomu i slavnostní ráz vernisáže hned s trojitým kulturním vystoupením. „Když už jsme určitým způsobem mapovali Rokycany, do jejich kulturní sféry patří i celá řada seskupení s různým zaměřením,“ uvedla Terezie Veselá. „Naším cílem je i jejich představení,“ dodala Dominika Lupinská a na scénu děvčata pozvala pěvecký sbor Da Capo ze ZUŠ pod vedením Aleny Vimrové. Po nich folklorně pojatým a už vánočně laděným repertoárem přítomné pobavila Malá muzika Sluníčko. Do třetice pódium patřilo Mirce Mankové a Kristině Hrádkové z Disko klub Teamu a jejich sestavě ve stylu disco dance.

„Zpřístupněná expozice různými technikami – kresbou, malbou, grafikou a také keramikou – zachycuje něco z architektury a něco z historie města. Ujala se toho šedesátka dětí,“ sdělila učitelka Kejvalová. Část obrázků se ale jakoby řečenému vymykala. Na první pohled nejde, ale přitom vlastně jde, o Rokycany. Třeba u dětmi svérázně pojaté– ho dláždění ´kočičí hlavy´. Nechybí ani ohňostroje z o– slav města, trilobiti a zkamenělý svět, nevšedně zpracovaný znak města, návrhy na rekonstrukci fasády známých domů či rokycanská strašidla a jiné motivy.

„Je zajímavé vidět, jak se děti na okresní město dívají, i poznat, že jim rozhodně není lhostejné,“ uvedla Eliška Čepeláková. Pochvaly na výtvarnou zdatnost a šikovnost mladých tvůrců potom doslova pršely.