VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pečené Vánoce více kupujeme, než vyrábíme

Rokycany – Doma se na vánoční svátky peče méně. Ukazuje to zavalení specializovaných firem objednávkami na vánoční pečivo.

18.12.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: shutterstock

Cukrářka Blanka Kovářová, která ho vyrábí i prodává, nám například řekla: „Je poznat, že lidé mají hodně práce a když chtějí klasické Vánoce s drobným pečeným cukrovím, objednají si ho. Někdo dává přednost směsi, jiný se specializuje jen na některé druhy. Také chodí ti, co si chtějí doplnit k sortimentu svého pečiva ještě další,“ objasňovala. Nové objednávky už nepřijímá, ale nějaké cukroví navíc prý bude.

Každý rád jiné

Nejvíc jdou na odbyt kokosky, plněné ořechy, ale i pracny, vanilkové rohlíčky, linecké… Vlastně všechno. A z kolika mouky tyhle dobroty zkušená cukrářka připravuje? Asi ze dvou a půl metráku!

Projevení horší ekonomické situace snížením počtu objednávek nepozorovala ani cukrářka Ivana Pavlovičová. „Je to lepší než vloni. Jak továrny brzo končily, bylo to s cukrovím docela mizerné. Jestli z obavy, jak rodiny vyjdou, nebo že měly ženy více času a pekly – cukroví na odbyt šlo hůř,“ vysvětlovala. „Tenhle rok, i když nemají lidé dopředu zadané objednávky, pořád chodí další a další zájemci. Zatím je mohu uspokojit, cukrářka z Kralovic, která mi pečivo dodává, ještě stop novým zakázkám nevyhlásila,“ doplnila Pavlovičová.

Dosud jí prodané cukroví, spolu s rezervovaným, už váhově představuje 80 kilogramů. Největší poptávka je po směsi vánočního pečiva, skládající se ze šestnácti druhů. Jiní vsadili na jednodruhové objednávky. Hodně také vrůstá zájem o klasické dorty a vedou medovníky.

Pekaři mají fofr

Už teď se nezastaví také v pekárnách, a to až do svátků produkce bude ještě narůstat. V pekařství Frídl nám Monika Frídelová řekla: „Objednávky jsme zrušili, zájemci chodí průběžně a často dostanou vánočku ještě teplou,“ usmívala se. Hodnotila ale, že nárůst výroby, který by výrazně převyšoval plánovaný, už nezažívají. „Své udělaly markety,“ mínila.

Stejně ale do Vánoc se výroba vánoček o sto procent zvýší. Frídelová také informovala, že od pondělka začínající péci máslové vánočky a zájem je také o listové a kynuté koláče. V současnosti proto, aby stíhali, o něco ponižují ostatní sortiment. „Těsně před svátky ale výroba chleba, rohlíků, vek a baget naopak prudce stoupne. Pravděpodobně tak o osmdesát procent,“ odhaduje.

Autor: Božena Šopejstalová

18.12.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Fotbalisté Mýta podlehli Tachovu

Ilustrační foto.

U Rokycan našli v lese oběšence

Vondráčková se chystá do Liblína

Liblín – Sobotní slavnosti městyse Liblín začínají v poledne. Na nádvoří koncertuje dechovka Pavla Saka, vystoupí malí hasiči z Němčovic i uživatelé DSS, zazní muzikálové melodie a od 18 hodin zpívají Andílci.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Část Soukenické bude od 17. do 23. srpna zavřená

Rokycany – Týdenní zkouška trpělivosti čeká od zítřka motoristy v centru okresního města. Od 17. do 23. srpna bude úplně uzavřena ulice Soukenická v úseku od Nerudova náměstí s křižovatkou Raisova až k mostu přes Klabavu. Důvodem frézování a pokládky živičného krytu.

Házenkářské naděje vyrazí na Šumavu

Rokycany – Házenkářské naděje HK Rokycany jsou v přípravě na sezonu hodně aktivní. Starší a mladší žáci odjíždějí ve druhé polovině srpna na soustředění do šumavského Rohanova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení