Koupi svátečních sladkostí dávají přednost zvláště zaměstnané ženy. „Na pečení beránka a bochánku nemám čas, pracuji většinou dlouho do večera a někdy i o víkendech. Už několik let je tedy kupuji, stejně jako vánoční cukroví,“ uvedla Helena Hamplová, která je přesvědčená, že hotové výrobky vyjdou také levněji.

Provoz v rokycanském pekřaství jede krátce před svátky ve dne v noci naplno. „Poptávka se rapidně zvyšuje od středy odpoledne,“ uvedla spolumajitelka pekařství Monika Frídelová s tím, že na míře prodeje se obyčejně podepíše i den volna navíc. „Lidé žádají hlavně rohlíky, veky, bagety a bochánky. Výrobu drobného sladkého pečiva jsme teď naopak trochu omezili,“ dodala Frídelová.

Za dva dny projde pecí rokycanského pekařství tisíc pět set bochánků, stejné množství vek a baget, rohlíků ještě několikanásobně víc. Podle Frídelové je ale objednávek velikonočního zboží v porovnání s jinými roky méně. „Nejen malé pekárny, ale i drobné obchodníky vytlačily supermarkety. My se ale díky dobré kvalitě stále držíme,“ vysvětlila Frídelová.

Výpomoc brigádníků pekařství nepotřebovalo ani v tomto náročném období. „Máme už jen stálé zaměstnance. Zjistili jsme, že práce nezkušených brigádníků negativně ovlivňuje kvalitu,“ sdělila Frídelová.