Majitelé obchodů a videopůjčoven si stěžují, že brzy přijdou o své živobytí. Od té doby, co se v tak hojné míře rozmohlo pirátství a prodej levných DVD, která se přikládají do časopisů, jim ve velké míře klesly tržby a pohybují se na hranici přežití.

„Zhruba po roce 1999 si začali lidé ve velké míře vypalovat CD a DVD nosiče. Poznamenalo to nejen návštěvnost kin, ale nejvíce na to doplácejí půjčovny a obchody s tímto zbožím,“ říká vedoucí kina Šumava v Klatovech Karel Kotěšovec. Podle něj se levná DVD a pirátství kin až tolik nedotkne, neboť jejich návštěva je především společenskou událostí, a to koupě levného DVD neovlivní.

Mnohem hůře jsou na tom půjčovny. Průměrná cena vypůjčení je okolo pětatřiceti korun a když porovnáme, že do časopisů a tisku se dnes vkládají levná DVD, která vyjdou na zhruba čtyřicet korun, volba je ve většině případů jasná.

„Já jsem si koupil DVD s novinami právě dnes a založím si je do domácí kartotéky. Do kina nemám čas chodit, z půjčovny si vezmu DVD, ale nestihnu se na ně podívat, takže tohle je pro mě nejlepší varianta. Ale uznávám, že to vůči půjčovnám a prodejnám férové není. Z mého pohledu než dám ale tři sta padesát korun za nové DVD, raději si počkám na to, které vyjde spolu s časopisem,“ uvádí Zdeněk Vejskal z Klatov.

Konec půjčoven se blíží

„Vypalování DVD a CD je ta nejhorší věc, která může být. Obzvlášť pro nás samozřejmě. Od té doby, co začal vycházet formát DVD, to jde s námi z kopce. Dokud byly k dispozici pouze kazety, nebylo pro lidi tak jednoduché si je překopírovat. Nyní už to umí skoro každý a nás to zabíjí,“ stěžuje si majitel klatovské videopůjčovny Jiří Kleistner a pokračuje: „Pomohlo by jedině zrušení internetu, ale to není příliš reálné. Zkrachují jak obchody, tak půjčovny. V našem případě tomu dávám dva až tři roky.“

Starosti s existencí svojí živnosti má také Jaroslav Hostaš, spolumajitel obchodu s CD a DVD: „Nevíme, jak tomu zabránit. Nejdříve by však museli zákony dodržovat ti na nejvyšších postech, vždyť odkud většina kopií uniká? Právě odtamtud. My kdybychom nebyly ve svém, dávno bychom to zabalili.“