Česko sužují tropická vedra, venkovní teploty dosahují téměř čtyřicítky. Ještě o něco více stupňů je na pracovištích. Před tropickým vedrem nemůže každý utéct k vodě nebo do hor. Firmy začaly kvůli vysokým teplotám přijímat opatření. Upravují pracovní dobu, v některých případech dávají zaměstnanců i placené volno a posílají je domů.

Jinak je tomu v horkých provozech. „Například naši zaměstnanci si ´užívají´ daleko většího vedra než všichni ostatní. Přes den se haly nahřejí a pak je uvnitř i padesátistupňové vedro. Přes noc ale nestačí vychladnout. Na ocelárně je navíc úmorné vedro stále, ne jen v období tropických dní," sdělil mluvčí Z-Group Steel Holding Miroslav Slaný. „Teplota v některých extrémních provozech dosahuje až osmdesáti stupňů. I v takových teplotách naši lidé musí pracovat. Zaměstnanci našich horkých provozů jsou proto zvyklí na celoroční náročnou práci v horku i na pravidelný pitný režim. Mají k dispozici dostatek tekutin, které pro ně zajišťujeme. Jde především o minerální vody a nealkoholické pivo. Ty jim dodávají potřebné minerály a látky, které lidé rychle ztrácejí při práci v horkých provozech," konstatoval. Spotřeba těchto nápojů se v teplých dnech zvyšuje v průměru přibližně o čtyřicet procent," vysvětlil.

„Pokud se projdete našimi horkými provozy, sluneční výheň venku před halami, která vám předtím připadala jako pobyt na Sahaře, vám najednou bude připadat jako příjemné osvěžení a budete si najednou užívat vanoucí větřík a svítící sluníčko," uzavřel Slaný.

Ochranu zaměstnanců při vysokých teplotách kontrolují příslušné inspektoráty práce a hygienické stanice. „Jednou z možností je například podávání ochranných nápojů, stanovení bezpečnostních přestávek v práci, poskytnutí ochranného oděvu nebo zkrácení pracovní doby. Případně pak jiná organizační opatření, jako je například posun pracovní doby," vyjmenovává několik možností hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta.