Jeden z agenturních zaměstnanců hrádecké pobočky společnosti Borgers onemocněl tuberkulózou. Na nebezpečné infekční onemocnění se přišlo v rámci lékařské prohlídky, jejímž cílem je kontrola plic pracovníků závodu v souvislosti s pobytem v prašném prostředí. Jedná se o zahraničního dělníka z Rumunska.

Manažerka Marta Párová připustila, že diagnóza tuberkulózy se skutečně potvrdila a dotyčný je v současné době hospitalizovaný v nemocnici. „Na základě této diagnózy jsme okamžitě přijali opatření na ochranu zdraví zaměstnanců společnosti Borgers, kteří s ním mohli přijít do styku," píše se v prohlášení firmy s doplňkem:i. „Zajišťujeme vyšetření lékařem a také potřebné volno k podstoupení této kontroly. V jednání jsme rovněž s agenturou, která nám zahraničního pracovníka dodala." .

Párová také informovala, že na ochranu všech zaměstnanců Borgers CS budou kmenoví i agenturní zaměstnanci postupně testovaní na protilátky tuberkulózy. „V případě, že se při tuberkulinovém testu u některého ze zaměstnanců protilátky proti této nemoci objeví v nedostatečném množství, zaměstnanec bude na náklady společnosti očkovaný," doplnila manažerka.

Problémem totiž je, že navzdory vstupním prohlídkám a rentgenům může odjet agenturní zaměstnanec na dovolenou do své vlasti a vrátí se nemocný. Zdaleka ne ve všech zemích platí stejná zdravotnická opatření a prevence jako u nás. Tuberkulinový test je tedy dalším stupněm kontroly.

„V jiných závodech, kde plíce nekontrolují, se na zaměstnance s tuberkulózou ani nemusí přijít. Kdyby měl totiž agenturní zaměstnanec zdravotní problémy, odjel by domů a tady se o diagnóze už nikdo nedozví," podotkla Párová.