Známý americký fastfoodový řetězec Burger King se chystá otevřít svou první restauraci v Plzni. Po Praze, Brně, Ostravě a Kladně bude západočeská metropole dalším městem, kde lidé budou moci ochutnat hamburgery připravované podle klasické americké receptury.

O nové plzeňské restauraci a dalších plánech firmy jsme si povídali s regionálním manažerem Burger Kingu za společnost AmRest s.r.o. Danielem Ryškou a manažerem nově otevírané restaurace Jakubem Palou.

Restauraci Burger King už řada čtenářů na jiných místech Česka nebo v zahraniční možná navštívila, ale pro někoho jste úplně neznámou značkou. Přibližte, co lidem nabízíte?
Daniel Ryška: Zaměřujeme se převážně na hovězí hamburgery, prodáváme také hamburgery kuřecí a v nabídce máme rovněž jeden vepřový. Vedle hamburgerů nabízíme smažené produkty od hranolek přes cibulové kroužky až po kuřecí a chilli nugetky. Ráno si u nás můžete dát k snídani toast, nebo vajíčkový wrap a k tomu kávu. Jako sladkou tečku na závěr si můžete dát čokoládové suflé, vafli, zmrzlinu s posypem Oreo, nebo Oreo shake. Pití se u nás podává formou bezedného kelímku.
Jakub Pala: Jak zmínil Dan, zaměřujeme se převážně na hovězí burgery, máme např. Whopper, Double Steakhouse, nebo Angus XT, které nasytí každého pořádného chlapa. Pokud budete chtít něco lehčího, máme u nás tři druhy wrapů nebo salát s kuřecím masem. A pokud se zatoužíte jen po něčem na svačinu, můžete si dát Chicken Burger nebo pálivější ChilliCheese Burger.

Každý z hamburgerů má tedy svůj název a přesně dané složení?
Daniel Ryška: Ano, základ je daný, nicméně celosvětové motto Burger Kingu je Have it your way, ve volném překladu Udělej si burger po svém. To znamená, že host si může nechat jakoukoliv ze surovin z naší nabídky vytáhnout, vyměnit nebo přidat navíc.
Jakub Pala: Já osobně mám rád například Whopper se slaninou a sýrem a místo kečupu si tam dávám BBQ omáčku.

Co se týče surovin, odkud je odebíráte, jak je chystáte?
Daniel Ryška: Suroviny odebíráme z centrálního skladu Burger King a zeleninu od českých dodavatelů.
Jakub Pala: Zelenina, omáčky a další suroviny se vždy ráno před směnou chystají čerstvé. Hovězí maso se griluje na ohni a posléze má přesný čas spotřeby. Zároveň u nás používáme pravidlo FIFO, což znamená: Co se první ugriluje, nachystá, to se první prodá, aby nedocházelo k znehodnocení surovin.

Fastfoody jsou občas kritizovány kvůli tomu, že stravovat se v nich není příliš zdravé. Máte pro tohle nařčení nějakou obhajobu?
Jakub Pala: To je dobrá otázka, jako příklad mohu uvést sebe. Nebylo směny, kdy bych si alespoň jeden hamburger nedal, a cítím se stále velmi dobře, rád tedy říkám, že máme jídlo dietní (smích).
Podíváme-li se například na výživového hodnoty Whoppera (porce cca 262 g), obsahuje na 100 gramů 10 g bílkovin, 16,5 g sacharidů (z toho 5,6 g cukry), 12,6 g tuků (z toho pouze 2,8 g nasycených tuků), energetická hodnota 231 kcal, dát si k němu můžete zahradní salát bez dressingu a neperlivou vodu. Obrázek ať si tedy udělá každý sám, my samozřejmě přinejmenším zaručíme, že se opravdu chutně nají.
Daniel Ryška: Na veškeré výživové hodnoty našich produktů se mohou hosté podívat v přehledné tabulce uvedené na zadní straně podtácků, a to v kterékoliv restauraci.

Řetězců s rychlým občerstvením je na trhu i v Plzni už celá řada, proč by měli naši čtenáři navštívit zrovna vaši provozovnu?
Jakub Pala: Jednoduše kvůli chuti. Skvělá chuť na ohni grilovaného masa je pro nás specifická a hosté ji chválí. Po třech letech ve firmě mi u nás pořád chutná. Vedle toho se hosté mohou těšit na rychlou a velmi přátelskou obsluhu a samozřejmostí je práce za přísných provozních standardů a hygienických postupů.
Daniel Ryška: Pro kontrolu kvality provozu a hygienických návyků zaměstnanců máme každý měsíc interní provozní audit a 3x do roka rovněž audit externí.

Jaká bude otevírací doba nové plzeňské pobočky, kde a odkdy ji zákazníci najdou?
Jakub Pala: Otevíráme v polovině srpna v obchodním centru Plaza. Restaurace se bude nacházet ve druhém patře, narazíte na nás po levé straně, když půjdete směrem do kina. Plánovaná otevírací doba je od 9 do 21 hodin.

Zahraniční fastfoodové řetězce jsou známé poměrně propracovaným kariérním řádem. Může přiblížit, jaká je vaše kariéra u Burger Kingu respektive společnosti AmRest?
Daniel Ryška: V Amrest pracuji již téměř šest let, nejdříve jsem začínal v KFC, kde jsem se vypracoval až na manažera restaurace, kterou jsem vedl v jednom z obchodních domů v Praze. V roce 2015 jsem dostal nabídku převzít celý český region Burger King.
Jakub Pala: V červenci 2014 jsem nastoupil do Burger King v Ostravě jako vedoucí směny, kde jsem se po roce vypracoval až na manažera restaurace. Na jaře 2017 jsem dostal nabídku otevřít plzeňskou pobočku, kterou jsem s radostí přijal.
Daniel Ryška: Takže možnost kariérního růstu u nás opravdu je a to mnohdy doslova raketového.

Vezměme to od základních pracovních pozic, které to jsou?
Daniel Ryška: Základní pozicí je crew, který pracuje jak na pokladně, tak v kuchyni, následuje pozice expert, jenž má na starosti zaučování nováčků. Po tréninku a certifikaci se může stát vedoucím směny. Na pozici vedoucího směny může být danému pracovníkovi svěřena oblast, např. produkt, kdy následně po další certifikaci se může stát shift managerem a je vlastníkem dané oblasti. Poté následuje pozice assistant managera majícího na starosti nábor nových uchazečů. Nejvyšší pozicí v restauraci je pozice general managera.
Další v pořadí je pozice area coache (regionální manažer), následně pozice district coache (oblastní manažer) a nejvyšší metou v Burger King je pozice brand presidenta, který má na starosti celou značku.
Výše uvedený postup nicméně není striktní, je-li crew, který vykazuje opravdu velký potenciál, může rovnou postoupit na vedoucího směny.
V Plzni momentálně stále nabíráme uchazeče na pozici crew, kteří mají již během dvou měsíců možnost postupu na pozici Experta a během dalších jeden až dvou měsíců na pozici vedoucího směny. Svůj rozvoj má každý ze zaměstnanců ve svých rukou.
Jakub Pala: Rád bych jen dodal, že pro Plzeňskou pobočku nabíráme přes 30 zaměstnanců, z toho jednoho general managera, jednoho assistant managera, jednoho shift managera, dva vedoucí směny, čtyři experty a zbytek crew.

Plzeňská restaurace bude 15. pobočkou Burger King v České republice, budou přibývat další?
Daniel Ryška: Ano, dokonce již tento rok, nicméně již v jiných městech. Zároveň máme vskutku ambiciózní plán na další roky, s čímž bude spojen nespočet otevřených pracovních pozic, budeme potřebovat každý rok přes 300 nových zaměstnanců.
K takovému růstu rovněž potřebujeme podporu z naší pražské centrály, kde se o místo může ucházet každý z crew v restauraci.