Místní hasiči patří k jistotám obce. Nejen v případě nutného zásahu, ale i v rámci zapojování do běžné pomoci celku.

Podmínky jejich základny přitom nepatří zrovna k optimálním. Zastupitelé tedy odhlasovali změnu v podobě přístavby zbrojnice. „Plán máme, stavební povolení také a podali jsme žádost o dotaci. Byla zaregistrovaná a teď se kontroluje, zda splňuje všechny náležitosti. Poté dojde mezi doručenými žádostmi na bodování. Musíme vydržet chvíli napětí, protože teprve následně se dozvíme výsledek," přiblížil starosta obce Luboš Pták.

Dodal, že auta mají hasiči dvě. Jedno je značky Mercedes a slouží jen pro transport posádky, cisternu nemá. Druhým je repasovaná Škoda CAS 25 RTHP. „V zimě se v hasičské zbrojnici temperuje plynem, aby technika nezamrzla a byla pořád akceschopná. Jinak ale odpovídající zázemí hasičům naprosto chybí. Výjezdová jednotka se nemá kde pořádně umýt, natož vysprchovat. Postrádá také vyhovující šatnu. Je potřeba vybudovat rovněž toalety poplatné dnešnímu standar-du. Projekt pamatuje i na schůzovní místnost, kde by se členové SDH mohli sejít," vypočítával Pták. V jednom už má ale obec oproti plánům náskok. Vodovodní vrt, který bude zbrojnici zásobovat, je hotový.

Na bušovické SDH nedá dopustit také starosta Okres- ního sdružení hasičů Roky-cany Miroslav Frost: „Mají aktivní výjezdovou jednotku, která zajišťuje požární bezpečnost i pro okolní obce. Potřebám zásahů odpovídající zbrojnice, kde by byly dvě šatny čistá a špi- navá - plus vhodné sociální zařízení, je v takovém případě nezbytností," ujistil.