Péct domácí cukroví je pro řadu domácností už jen přežitkem a nakupují ho v obchodech nebo ověřených cukrárnách. Zpravidla za to může nedostatek času v uspěchané době. Zeptali jsme se namátkou ve vybraných cukrárnách na zájem zákazníků.

V první z oslovených přímo na Masarykově náměstí jsme se dozvěděli, že objednávky sice ještě přijímají, nicméně jejich množství a počet nabízených druhů zveřejňovat nechtějí.

O poznání sdílnější byla Ivana Pavlovičová z Cukrárny Orchidej z Přemyslovy ulice. „V meziročním srovnání je objednávek opět víc. Rostou s každým rokem. Objednává si jak ten, kdo cukroví například péct neumí, tak zejména maminky, kterým to jejich zaměstnání časově nedovoluje a nestíhají to," potvrdila aktuální trend Ivana Pavlovičová, která v letošním roce nabízí čtrnáct druhů domácího cukroví.

Zájem je jak o mix v kilových baleních, tak i o samostatně vybrané druhy, které se prodávají vážené a od 250 gramů. Ty jsou v místě připravené i k ochutnání, aby zákazník nekupoval pověstného ´zajíce v pytli´. „Přestože si každoročně necháme ještě určitou rezervu, v letošním roce s největší pravděpodobností uzavřeme přijímání objednávek třetího prosince," dodala Pavlovičová.