„Dřív byly cyklostezky v zimě sypané pískem. Dnes na ně přijdou malé kamínky, které způsobí defekt pneumatiky," sdělil majitel specializo- vané prodejny kol Vratislav Steiner. „Jarní období je nejhorší. Často k nám teď chodí také maminky s kočárky a hlavně cyklisté," konstatoval. „Kolaři musí využívat stezky, ale často je lepší jet po komunikaci, kde drobné kamínky odfouknou automobily. Už aby bylo vše uklizené," uzavřel Steiner. „Cesty určené pro cyklisty by měly uklízet obce, ke kterým katastrálně stezka spadá," uvedl starosta Strašic Jiří Hahner. „U nás má- me přímo pracovníky, kteří ty- to stezky uklízejí," vysvětlil.

Rokycanští zahájili úklid minulý týden. „Drobné kamínky už postupně odklízíme. Do konce března drželi pracovníci Rumpoldu zimní pohotovost. Zametací stroj byl přestavěný na radlici. Nyní už začali jarní úklid," sdělila místostarostka okresního města Marie Hlávková. „Postupně by mělo být vše vyčištěné. Přijali jsme také dvanáct nových pracovníků a ti chodí zametat ručně," dodala.

Nejhorší situace je však na cyklostezce ve směru z Rokycan do Klabavy. Z důvodu stavebních prací je zde komunikace znečištěná. „Firma, která je na stavební práce najatá, se zavazovala, že bude cyklostezku udržovat. Pokud by tomu tak nebylo, budeme ihned apelovat," uzavřel Hahner. Podle dostupných informací pracovníci najaté firmy každý den stezku uklízejí.

Zeptali jsme se občanů, co si o úklidech a zničených pneumatikách myslí. „Copak cyklostezky, horší jsou městské stezky pro cyklisty v zimě. Když je posypou tou ostrou drtí, to je defekt za defektem," sdělil Luboš Rýdl. „Kolo mám už nachystané. Jezdím po silnici i po cyklostezkách a nemůžu si stěžovat. Vadí mi jen hodně štěrku. Zatím jsem nikdy nepíchla," uvedla Martina Mošnová. „Jezdím non stop. Letošní zima nám, cyklistům, přála a pravdou je, že cyklostezek tu je jako šafránu, bohužel. Ale nevadí, dobrých tras na pěknou vyjížďku tu je dost. Do práce jezdím polní cestou a tam je to o píchnutí. Zatím jsem naštěstí neměla problém," doplnila Martina Pokšteflová.