Divoká prasata jsou věčným problémem jak zemědělců, tak i zahrádkářů. Mnohdy se stává, že je myslivci nestačí střílet, a zvířata se přemnoží. Často pak pustoší pole a louky tím, že rozrývají zem.

Své o tom vědí soukromí zemědělci z Plískova. „Letos je to opravdu opět neskutečné. Přijde nám, že tu škodí divočáci extrémně. Je problém v tom, že nahoře nad obcí je bukový les. Pod námi zase potok, takže prasata mají velkou možnost, kde se nažrat a kde napít," vysvětlil Jiří Ekl. „Už několik let nesklízíme zralou kukuřici. To ani nejde, protože škody by byly obrovské. Zhruba třicet procent divočáci z úrody zničí," konstatoval. „Pokud bychom se sklizní počkali déle, přijdeme o mnohem více. Na jaře je problém v tom, že všechny zaseté řádky zorají. „Pokud zasejeme kukuřici, je problém s tím, že se snaží sežrat zrna, a to i přesto, že jsou chemicky ošetřená. Pokud zasejeme ozimé obilniny po kukuřici, vypadá to tady potom na jaře, jako by pole bylo bombardované," uvedl Ekl „V srpnu pak, když začíná pole dozrávat, je to jako nálet divokých prasat. Jednou se dokonce stalo, že jsme pole ani nesklízeli. Škody byly prostě obrovské," uzavřel Ekl.

Na zahrádkách je úroda chráněná alespoň ploty. Zemědělci mají ale smůlu. Také myslivci jsou bezradní. „Snažíme se divočáky likvidovat, ale je jich zkrátka moc. Jsou přemnožení," shodují se.

Nejsou to však jen pole a zahrádky, co prasata ničí. Před dvěma lety se o tom přesvědčili modeláři z okresního města. Tehdy divočáci řádili přímo na letišti. Svědci prý stádo viděli poblíž hřbitova, kam se zvířata stahovala. Kromě letiště (řádili také mezi hangáry) poničili turisticky vyhledávanou Stráň a v neposlední řadě sídlo lukostřelců.