VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dnešek je zasvěcený kuchařům

Rokycansko - Restaurace začínají v rámci svátku nabízet slavnostní dobroty

20.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Milan Jaroš

Dnešek je mezinárodním svátkem kuchařů Dnem gastronomie a solidarity. Oslaví ho profesionálové, ale i všichni ti, které vaření baví. Jako jistý rakouský šéfkuchař, který docela šokoval sýrem z lidského mléka, asi nikdo v regionu nepřekvapí. Ale na to, čím na uctění významného dne v některých restauracích pamatovali, jsme se poptali.

Slavěna Milnaříková z ro-kycanského PapáTa konstatovala: „Tenhle svátek nám připadá významný. Vždyť o jídle pořád mluvíme, myslíme na něj, potřebujeme ho… Jídlo je, a bylo, často prostředníkem při důležitých rozhodnutích a dokáže naladit i ty největší protivy! Sváteční den bychom tedy měli, a to minimálně, oslavit nějakou dobrotou!" Jelikož restaurace preferuje zdravou stravu, už včera jako hlavní specialitu nabídla králičí zázvorové filetky s dýňovým rizotem, dnes to budou špenátové karbanátky s tofu, šťouchanými brambory a kapustou. Dobrotu chtějí ale servírovat i zítra, vsadili na krůtu se špenátovo-polen-tovou kaší s mascarpone a hráškem.

Na uctění kulinářského svátku dobrotou pamatovali také v restauraci Na Střelnici. „Tomu, kdo bude mít zájem zpestřit si poledni menu, nabídneme dezert s čerstvým ovocem a krémem mascarpone," zaznělo.

V zámecké krčmě U Rudolfovy kratochvíle ve Zbiroze nám manažer Zdeněk Humpolík řekl: „Na oslavu Dne gastronomie jsme pamatovali sestavením zcela nového menu, v němž je hitem jak formou zvláštního servírování, tak samozřejmě z chuťového hlediska Tafelspizt. Jedná se o čtyř-chodovou nabídku, která se těšila oblibě u habsburského dvora."

V Mirošově Na Statku připravují na dnešek kromě dalších jídel speciální lahůdku v podobě vepřové panenky v pancettě, podávané s grilovanou zeleninou a slámovou placičkou.

Pozadu nezůstanou ani studenti gastronomického oboru ze Střední školy Jeřabinová. V sokolovně pro účastníky Akademie řemesel připravili malý raut.

Jinde vlastní oslavu většinou pominuli, ale zato už se pochlubili naplánovaným halloweenským či svatomartinským jídelníčkem.

Autor: Božena Šopejstalová

20.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Fotbalisté Mýta podlehli Tachovu

Ilustrační foto.

U Rokycan našli v lese oběšence

Vondráčková se chystá do Liblína

Liblín – Sobotní slavnosti městyse Liblín začínají v poledne. Na nádvoří koncertuje dechovka Pavla Saka, vystoupí malí hasiči z Němčovic i uživatelé DSS, zazní muzikálové melodie a od 18 hodin zpívají Andílci.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Část Soukenické bude od 17. do 23. srpna zavřená

Rokycany – Týdenní zkouška trpělivosti čeká od zítřka motoristy v centru okresního města. Od 17. do 23. srpna bude úplně uzavřena ulice Soukenická v úseku od Nerudova náměstí s křižovatkou Raisova až k mostu přes Klabavu. Důvodem frézování a pokládky živičného krytu.

Házenkářské naděje vyrazí na Šumavu

Rokycany – Házenkářské naděje HK Rokycany jsou v přípravě na sezonu hodně aktivní. Starší a mladší žáci odjíždějí ve druhé polovině srpna na soustředění do šumavského Rohanova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení