„Někteří z nás jedou autobusem od Rychtářky už v úterý večer, další se vypraví ve středu," hlásil v úterý před odjezdem jeden z nejvěrnějších plzeňských fandů Zdeněk Pavel, známý spíš pod přezdívkou Pitralon.

Už ve čtvrtek večer se plzeňská Viktoria postaví ve vyřazovací části Evropské ligy v úvodním duelu soupeři z jihu Itálie, kde je fotbal spíš náboženstvím než obyčejným sportem. Jistě, pro místní není Plzeň tím nejatraktivnějším soupeřem, na kterého mohli jejich miláčci narazit. „Odhaduje se návštěva kolem 40 tisíc diváků," informoval mluvčí Viktorie Pavel Pillár. Teplota v Neapoli se navíc pohybuje přes den kolem 10 stupňů Celsia a večer klesá téměř k bodu mrazu.

Ale nenechte se mýlit – na stadionu San Paolo bude pořádné vedro, místní tifosi umějí vytvořit na tribunách pravé peklo. „Atmosféra, kterou často vytvoří neapolští fanoušci, překvapuje i fotbalisty hrající v anglických klubech," připomíná rodilá Plzeňanka Markéta Ferraiuolo Malá, jež už žije více než 20 let v Pompejích, v podstatě předměstí Neapole.

Vidět Neapol a nezemřít

Známé rčení říká „Vidět Neapol a zemřít", fanoušci plzeňského týmu by ale rádi vyplnili pouze jeho první část. Viktoria i proto ve spolupráci s Italy vytvořila manuál, který by měl českým návštěvníkům zajistit bezproblémový pobyt ve městě, kde se zrodila pizza.

Jednou z novinek je zavedení tzv. uvítací zóny. „Italská policie jejím určením zjednoduší příchod fanoušků Viktorie na stadion a zajistí jim maximální možnou bezpečnost," píše se v dokumentu vydaném plzeňským klubem. Uvítací zónou bylo zvoleno centrum města kolem přístavu (Stazione Marittima) před náměstím Piazza Municipio. „Tato zóna je pochopitelně zcela otevřená, fanoušci nejsou v žádném případě nijak izolováni. Spíš jde jen o označení prostoru," připomíná mluvčí Viktorie Pavel Pillár.

Dávat si ´majzla´ není v Neapoli rozhodně od věci, už při podzimních zápasech Evropské ligy domácí tifosi několikrát napadli příznivce hostujících týmů. „Myslím, že zaútočili na nějaké Švédy," říká Pitralon.

Fanoušci mohou v den zápasu využít kyvadlové dopravy, autobusy budou viktoriány svážet od letiště a vlakového nádraží právě do uvítací zóny. A po třetí hodině odpoledne zase autobusy z uvítací zóny zdarma odvezou zájemce až na stadion před sektor hostí. „Něco podobného jsem zažil v roce 2000 při mistrovství Evropy a docela to fungovalo," zavzpomínal Zdeněk Pavel.

Božský pramínek

Výletníci si ale ještě před zápasem mohou užít město a jeho okolí. Často to bude ale znovu spojené s fotbalem, vždyť Neapol zbožňuje Diega Maradonu, jednoho z nejlepších hráčů historie. Argentince, který městu pod Vesuvem zajistil dva domácí tituly a návdavkem k tomu ještě Pohár UEFA.

Fanatickým obdivovatelem hráče s číslem 10 na dresu je majitel baru Nilo přímo v centru města. Ve vitrínce je vystavený i (údajný) pramínek vlasů božského Diega. Když dostanete hlad, můžete zajít zase do restaurace Paula Cannavara, kapitána současného týmu.

Na fotbal pak můžete na chvíli zapomenout při prohlídce slavné sopky Vesuvu nebo nedalekých Pompejí.

Stadion San Paolo (Svatého Pavla)

Celk. kapacita: 60 240 diváků
Odhad na zápas Viktorie Plzeň: 40 tisíc diváků
Počet příznivců Viktorie: 700 (470 v kotli, 230 na hlavní tribuně – obchodní partneři klubu)
Dřívější kapacita (před přestavbou): 78 210 diváků

Mapka stadionu San Paolo v Neapoli

Kotel Viktorie

Tribuna Nisida (růžová – vlevo od hlavní tribuny)
Vstup přes Varco 33 (Only Viktoria Plzeň supporters)
Brány stadionu se otevírají nejpozději v 16:00 hodin
Nutné předložit vstupenku a doklad totožnosti
Po skončení setrvat 45 až 60 minut v sektoru hostí

Kyvadlová doprava

Od rána 14.2. od letiště a z blízkosti vlakového nádraží autobusy směr ´uvítací zóna´(UZ) před nám. Piazza Municipio
Od 15 hodin od UZ ke stadionu před sektor hostí
Po zápase od sektoru hostí na letiště a k vlakovému nádraží, mohou využít i ti, co v Neapoli přespávají

Ve čtvrtečním vydání Plzeňského deníku najdete také fotbalovou přílohu věnovanou souboji Viktorie Plzeň s Neapolí.