Dopolední sluníčko včera na hrádecké ulice na chvíli vylákalo i pozoruhodné bytůstky. Hned zrána totiž kulturní zařízení patřilo mlad- ším školákům, kteří se díky malému čarování Sabiny Fránové měnili právě v ony zajímavé osůbky. Pod rukama kre- ativní ženy se z malých slečen a pánů stávali elfové, skřítci, víly a motýlci, ale také piráti a další chlapáci. Dům kultury totiž i letos pamatoval na vyžití nejmladších občanů města v čase jarních prázdnin. „Zdaleka ne všechny mámy a tátové si mohou vzít dovolenou a péči babiček a dědů také všichni rodiče ratolesti svěřit nemohou. Naplánovali jsme proto zábavná dopoledne," uvedla za DK Helena Krtilová.

Včera bylo na řadě malování na obličej a výtvarničení malých návštěvníků. Dnes a zítra to jsou filmová představení, v pátek za zájemci přijde klaunka Pepína a hlavně se s dětmi pustí do vytváření zvířátek z balonků.

Kolem Sabiny Fránové se střídal obměňující se hlouček školáků, kteří se zájmem přihlíželi tvorbě či si z nabídkového tabla vybírali obličejovou malbu pro sebe. „Holčičky preferují přeměnu v motýly a kytičky, u kluků vítězí superman, piráti a chtějí také dekorovat lebkami," informo-vala výtvarnice. Jedno zkráš-lení malého ´zákazníka´ jí trvalo zhruba pět minut a nejvíc šly nakonec na odbyt dekorace s převažujícím podílem zelené. „Já mám moc ráda zvířátka, tady se mi líbila maska kočičky, tak jsem si ji vybrala," svěřila se Šárka Stáňová změněná v půvabnou kočičku. Viki Pourová si vybrala pomalování skrání a tváře květinovým motivem a Šárka Šrailová zase jednu z verzí motýlka. Škoda, že není hezky teplo, aby bylo venku víc lidí a viděli to," zalitovaly malé parádnice. Nicol Dejmková propůjčila tvářičku dalšímu hezkému motýlkovi, kdežto obličejík Nikoly Lapkové krášlilo ze strany jen jeho nádherně propracované křídlo. „Máme trochu smůlu, že maškarní rej už byl, tohle malování by se moc hodilo místo škrabošky," zvažovaly zmíněné slečny a přidaly se i další fešandy a fešáci. Lukáš Plachý se změnil třeba v piráta. Ještě v jednom se pondělní návštěvníci kulturního zařízení shodli: „Prázdniny jsou super, nemusí se do školy, ale sejít se s kamarády je prima!" „Půjdeme sem i zítra. Na Popelku," dodala Andrea Procházková a hned bylo jasno i o dalších účastnících také obě Šárky i Nikoly měly třeba stejný plán. Míša Kolářová a jiní benjamínci se zase těšili na středeční pohádku Pošťák Pat a na páteční zvířátkové kouzlení úplně všichni. Natálka Kodetová s Eliškou Procházkovou a Lukášem Lapkou ještě připomněli, že jako v pondělí si pak budou moci i kreslit a vyrábět figurky zvířátek na blížící se Velikonoce.