Ejpovičtí se pro někoho možná paradoxně radují z rozkopané obce. Jenže o výstavbu kanalizace, která je důvodem, místních usilovali řadu let. Vodoprávní povolení na stavbu bylo vydané už 11. 6. 2009. Získat potřebné finance a záměr uskutečnit se ale podařilo až nyní, a tak obec rozryla první etapa výstavby kanalizace a čistírny odpadních vod.

Na místě se od května činí sdružení STAVMONTA ENVI-POUR Ejpovice, které bylo vybrané v rámci výběrového řízení. „Splašková síť bude tvořená stokami gravitační a tlakové kanalizace. V první etapě, která je financovaná z dotace ministerstva zemědělství, Plzeňského kraje a vlastních zdrojů, máme v plánu vybudovat kanalizační řady v ulicích V Rákosí, Hlavní, Pod Hůrkou, Pod Zahradami a v části ulice Prostřední. Všechny budou uložené do pozemních komunikací a propojené s řady v ulicích Na Hůrce a V Brance," popisoval starosta Jaromír Kalčík. Součástí stavby je nová čistírna odpadních vod koncipovaná pro 1000 ekvivalentních obyvatel.

Uvedený rozsah akce zároveň svědčí o finanční náročnosti díla. Předpokládaný náklad na zhotovení celku je zhruba 25 milionů Kč. „Dokončení předpokládáme v dubnu 2017, kdy bude zahájený dvanáctiměsíční zkušební provoz," uvedl Kalčík.

Tím ale záležitost nekončí, pokračování je už více než v plánu. Pro druhou etapu stavby kanalizace, která by pokryla zbývající část obce, je totiž už schválená finanční dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). „V současné době se připravují potřebné dokumenty pro výběrové řízení na dodavatele stavby. Pokračovat v budování kanalizace její druhou etapou bychom chtěli bez zbytečných prostojů, vše ale bude záviset na zpracování potřebných podkladů a samotném výběru dodavatele stavby," objasnil starosta.

Pokud jde o současnost, hotová je část řadu v ulici V Rákosí a dokončovala se stavba kanalizace v Hlavní ulici. „Tam práce zkomplikoval fakt, že v lokalitě se nachází studánka. Snad se podaří vše zvládnout tak, aby zůstala zachovaná, tedy aby po položení kanalizačního řadu do ní nadále vyvěral pramen," věří starosta.