V úterý agentuře ČTK potvrdila, že ji o to požádal čestný předseda strany Miloš Zeman. Zároveň chce ale zůstat členkou ČSSD. V případě úspěchu by se tak Emmerová vrátila do čela kraje, odkud před rokem a půl odešla do Sněmovny.

„Samozřejmě je to třeba diskutovat s vedením sociální demokracie," řekla Emmerová. Poslankyně předpokládá, že se tak stane koncem týdne, až se sejde s předsedou Bohuslavem Sobotkou a ostatními stranickými lídry. Podle stanov totiž potřebuje souhlas strany.

Předseda krajské ČSSD hejtman Milan Chovanec postoj Emmerové respektuje. „Je to její osobní rozhodnutí, které ctím," uvedl hejtman. Zároveň však dodal, že si nedokáže představit, že by člen sociální demokracie vedl kandidátku jiné strany. „O tom rozhodne vedení strany, do týdne či čtrnácti dnů snad bude jasno," míní Chovanec.

Před čtyřmi lety pomohla Milada Emmerová sociální demokracii v krajských volbách zvítězit. Po dvou letech však z čela hejtmanství odešla, a to poté, co se z osmého místa kandidátky do Poslanecké sněmovny vyšvihla do jejího čela. Hlavním důvodem, proč v září 2010 odešla, byla pracovní vytíženost. „Jako hejtmanka jsem v práci od nevidím do nevidím. Občas jsem si připadala jako zapřažená a za mnou obrovský valník s hromadou kamení," řekla tehdy Emmerová.

Do ČSSD vstoupila lékařka Milada Emmerová v roce 1994, o dva roky později se dostala do Sněmovny. V srpnu 2004 se za vlády Miloše Zemana stala ministryní zdravotnictví, po necelém roce ji však z této pozice odvolal tehdejší premiér Jiří Paroubek.

Pokud by Emmerová se Zemanovci na podzim ve volbách uspěla, vrátila by se do funkce, v níž ji vystřídal právě Chovanec. „Je to silný kandidát, já jí ale nic rozmlouvat nebudu," dodal hejtman. Chovanec ani nevyloučil budoucí kooperaci se Zemanovci, protože jde o levicovou stranu. „Jsme připraveni diskutovat s každým, kdo chce, aby se v kraji dělaly rozumné věci, a nevidím důvod, proč se nebavit se SPOZ," dodal.