První prosinec se nezadržitelně blíží. Pro mnohé je to obyčejný den, pro podnikatele noční můra. Začíná totiž elektronická evidence tržeb (EET). Hospodští předpokládají, že zaniknou především menší hospůdky v okrese. Náklady na pořízení pokladen jsou vysoké.

„Co se týká elektronické evidence tržeb, nejvíce mi vadí to, že jsou podnikatelé všichni považováni za podvodníky, a proto musí mít elektronickou evidenci," svěřil se majitel Minipivovaru U Stočesů Tomáš Grimm. „Dále mi vadí dezinformační kampaň, že systém lze pořídit za pět tisíc korun a podnikatelé si nákup odepíší z daní. My jakožto právnická osoba z daní nic neodepíšeme, navíc jeden pokladní systém, který je nutný k zabezpečení provozu pivnice o padesáti místech, vyjde zhruba na čtyřicet tisíc korun," konstatoval.

„Také musíme každý měsíc platit licenci za software ve výši 1044 korun. Takže počáteční investice osmdesát tisíc na obě provozovny a měsíčně 2088 korun za provoz systému. To jsou peníze, které bych raději investoval kamkoliv jinam," vysvětlil Grimm. Další věc, která mi velmi vadí je to, že systém EET není určený pro všechny firmy, některé mají až několikaletý odklad počátku a dále budou výjimky, které EET mít nemusí. Takže dle mého názoru evidence tržeb rozhodně není nástrojem k narovnávání podnikatelského prostředí, jak je prezentováno," pokračoval.

„Absolutně nechápu, když už je EET v parlamentu schválená a od prvního prosince pro pohostinství startuje, z jakého důvodu jsou utrácené prostředky státního rozpočtu, konkrétně osmnáct milionů na reklamy podporující EET. Po zavedení v České republice jsem přesvědčený, že spousta hospod, zejména těch menších, bude zrušená," uvedl Grimm. „Takže přibude ohromné množství bývalých podnikatelů a jejich zaměstnanců, kteří se přihlásí na úřady práce, a výrazně tak zatíží rozpočet. Jejich úbytek pocítí i firmy navázané na jejich podnikání, zejména dodavatelé a provozovatelé služeb, které byly na hospody navázané," sdělil.

„Slibované miliardy do státního rozpočtu nepřitečou, naopak budou chybět a lidé se mohou rozloučit například s tím, že o víkendu vyrazí na výlet někam do přírody a cestou nebudou moci obejít oblíbené hospůdky na jedno pivko s utopenci. Situace na vesnicích bude naprosto žalostná, zde jsou hospody brané jako místa, kde se obyvatelé schází a v podstatě to bývá jediná ´kul-tura´ venkova," vysvětlil.

„Naše firma je na EET připravená, hardwarové i softwarové zařízení máme pořízené, ovšem hrajeme si s myšlenkou raději obě pivnice pronajmout jiným subjektům, kterým bychom prodávali pivo, které vaříme v Minipivovaru U Stočesů. Koncem října budeme mít jasněji," uzavřel Grimm.