Den boje za svobodu a demokracii připadá na čtvrtek. Vzhledem k tomu, že děti by pak šly do školy pouze jeden den a zase měly volno, šéfové některých škol se jim ze své pravomoci rozhodli udělit ředitelské volno. Okolnosti jsme zjišťovali namátkově.

Nejvíce tentokrát na situaci vydělají studenti gymnázia. Budou, i se čtvrtkem, tři dny mimo školu. Už dnes totiž zůstávají doma. Šestnáctého se o uzavření budovy postaral fakt, že v lokalitě celý den nepoteče voda. A tak se středeční ´prázdniny´ spojily s ředitelským volnem uděleným na pátek a výsledkem jsou tři dny klidu pro studenty.

Ve Střední skole Jeřabinová ředitelka Irena Vostrá nechala žáky doma v pátek. „Na středu jim volno nedávám, někteří z nich ale absolvují šestnáctého exkurze," uvedla. Sváteční atmosféru si ve středu budou moci vychutnat také někteří školáci ze ZŠ ulice Míru, kde například čtvrťáci a páťáci míří do Muzea loutek v Plzni, nebo v ZŠ Mirošov tam mají páťáci týž den v plánu divadlo. Na pátek je v obou školách udělené ředitelské volno. To mají děti i v mlečické malotřídce. „Na středu jsme ale naplánovali předvánoční workshop. Všichni budeme dělat dárečky a další výrobky na adventní výstavu, která se uskuteční koncem měsíce," informovala ředitelka Marie Pražská. V holoubkovské škole mají kluci a holčičky ředitelské volno udělené na pátek. „Už ve středu je ale rodiče po třídních schůzkách svátečně naladí pochvalami za práci ve čtvrtletí," byla si jistá ředitelka Iveta Vodičková.

Na pátek dával volno i šéf ZŠ Jižní předměstí Bohumil Nosek. Jeho kolegyně Alena Halířová ale žáky ze ZŠ TGM tentokrát potěšit nemohla. „Vybrali jsme si volno už koncem roku, kdy kvůli rekonstrukci elektroinstalace prázdniny u nás začaly dříve, a z téhož důvodu se protáhly do září," vysvětlila Halířová.