Budova školy, která v Hlohovicích zanikla v devadesátých letech minulého století, dostane nový kabát. Tamější zastupitelé se usnesli, že by zde mohly vzniknout nové byty. Vše ale záleží na projektu a také na dotacích, o které by rádi požádali. V letošním roce chtějí stihnout návrh a také zkoušku studny.

Spodní prostory dvoupatrového domu jsou zcela využívané. „Funguje zde pošta, obchod a také hospoda. Horní patro bychom proto rádi uzpůsobili pro bydlení," konstatovala starostka Hlohovic Marie Pflégrová. „Na zastupitelstvu, kde jsme záměr projednávali, vlastně jiný návrh než byty nepadl," vysvětlila. „Budova byla vystavěná v roce 1860. Nechceme proto, aby zcela zchátrala. V současné době řešíme jako první to, zda studna, která je u školy přilehlá, bude v pořádku. Proto pozveme firmu, která provede čerpací zkoušku," uvedla Pflégrová. „Spodní patro budovy je zásobované vrtem a nevíme, zda by utáhl celou budovu. Uvidíme, jak tedy nastalá situace dopadne," pokračovala.

Pak by také vše záviselo na financích. „Rádi bychom samozřejmě požádali o dotace ze státního fondu rozvoje bydlení. Záleželo by na projektu, kolik by zde vzniklo nových bytů. Dotace na jeden jsou až půlmilionové," sdělila Pflégrová.

Hlohovičtí už zkušenosti z obecními byty mají. „V obci jich je šest a nikdy nebyl problém s jejich pronajímáním," uzavřela starostka.