S největším počtem žáků za dlouhou řadu posledních let začínali letos školní rok v Holoubkově. Místní pětitřídní ZŠ zahajovala se 73 dětmi.

„Máme i rekordní počet prvňáčků šestnáct a vzhledem k tomu, že kapacita mateřské školy je naplněná a mezi kluky a holčičkami máme i dvaadvacet předškoláčků, situace vypadá dobře také pro nadcházející období," informovala ředitelka ZŠ Iveta Vodičková.

Na školáky čekalo hned prvního překvapení. Zejména pak na malé slečny, protože k zahájení dostaly nové sociální zařízení. Kompletní rekonstruk- ci hradila po dohodě se zřizovatelem obecním úřadem škola. „Dělaly se nové podlahy, obklady stěn, sprchový kout, měnila se umyvadla i WC. Pro celek jsme zvolili světle oranžovou barvu v kombinaci s krémově bílou," uve-dla ředitelka. K proměně zmíněného zařízení v mezipatře dodala, že na chlapce samozřejmě nezapomněli, Vzhledem ke stavu kasy si ale pánové ještě rok počkají.

Všechny děti však budou mít užitek z další velké investiční akce. Zatím je sice podle počasí čas na letní oblečení, ale jen co se přihlásí chladnější dny, ocení vytápění. Díky investiční akci obce, zhruba za 600 tisíc, se v ZŠ předělala kotelna a škola získala dva nové kondenzační kotle.

„Chlapecká sociální zařízení jsou tím posledním, co mě trápí. Jinak škola v průběhu pěti posledních let prošla velkou proměnou. Nejen co se týče například tříd, šaten či celkového osvětlení, ale získala také nové zateplení, okna i fasádu a máme zbrusu nové hřiště," dodala Vodičková.

Žáci holoubkovské školy mají letos před sebou i výpravu do ciziny. Poté, co si vloni procvičili znalost angličtiny přímo ve Velké Británii, v listopadu část z nich zamíří do slovinské Ljubljaně. ZŠ se totiž účastní programu Erasmus+. Týká se práce s nadanými dětmi a právě o tom bude i setkání.