Bonus v podobě před Vánoci firmami nadělovaných třináctých platů je už delší dobu spíše vzpomínkou. Některé závody ale u zavedeného systému zůstávají i nadále. Příkladem může být třeba firma Euwe Eugen Wexler Rokycany.

„Zatímco první polovina třináctého platu byla vyplácená před dovolenými, zbytek dostávali zaměstnanci nyní. Vzhledem k firmou dosahovaným výsledkům není základ krácený, k lidem směřovala polovina průměrného platu," sdělil jednatel Petr Krob. Řečené platí v případě, že se dobře podíleli na společném výsledku, bez rozsáhlých absencí či neplnění kvalitativních ukazatelů. „Podmínky byly všem předem známé ze znění směrnice," konstatoval dále Krob. Každý zaměstnanec před svátky obdržel i benefit v podobě kolekce.

Poděkování ve formě dárkových poukazů na absolvování různých volnočasových aktivit, třeba návštěvu filmů a podobně, předávali pracovníkům také v rokycanském závodě Hutchinson. „Chtěli jsme, aby mohli s rodinou příjemně strávit chvíle volna," uvedl personalista Samir Poul a dodal: „Ve středu jsme rovněž v jídelně servírovali bohatý vánoční oběd menu bylo s více chody a setkal se s ohlasem. Třinácté platy ve firmě zvykem nejsou, dozvěděli jsme se, že odměňování je nastavené jinak. „Jedná se o čtvrtletní prémie pro nejlepší pracovníky a také budeme vyhlašovat nejlepší zaměstnance celého roku," oznámil Poul. Ti, kteří toho dosáhnou, na Vánoce vlastně získají finanční přilepšení.

Za dobrou práci čeká bonus též na pracovníky firmy Rosso Steel. „Roční odměny řešíme plošně i individuálně a pořádáme vánoční večírek," dozvěděli jsme se od mluvčí.

Jak jsou na tom profesionální hasiči, sdělil Petr Tichý z kan-celáře ředitele krajských hasičů. Uvedl, že profesionální hasiči třinácté platy nedostávají. „Zákon upravující služební poměr příslušníků bezpečnostních sborů žádné třinácté platy nezná. Tím pádem profesionálním zaměstnancům Hasičského záchranného sboru třinácté platy nebyly, a ani nemohly být, vyplacené."

Na třinácté platy nedosáhnou třeba ani příkosičtí zemědělci. Ovšem… „Podle toho, jak se zaměstnanci podíleli na hospodářském výsledku společnosti, jsou mezi ně rozdělené roční prémie," uvedl ředitel společnosti Ladislav Vágner. Na vánoční čas připadla také takzvaná dodělná, což je oslava ukončení zemědělského roku.

Ti, kteří z Rokycanska za prací dojíždějí do Škodovky, mají zatím třináctý plat s otazníkem. „Počkáme si do nového roku a jestli se podaří splnit letošní zakázky, prý ho dostaneme," uvedl Lukáš Holub.