Teď stanul před klatovským soudem Josef Mičan (38 let, na snímku) z Hodousic, který je z tohoto šíleného kousku obžalován. Muž ale vinu popírá.

Incident se odehrál v sobotu 3. června. Vše začalo oznámením na městskou policii, že vrchem náměstí Míru projela v protisměru červená Škoda Fabia, která ohrozila účastníky pochodu včetně starosty, a pokračovala do zákazu vjezdu v Balbínově ulici. Hned poté začalo pátrání po pirátovi silnic. Hlídka vozidlo zaregistrovala na kruhovém objezdu v Domažlické ulici poblíž pošty, na výzvy k zastavení ale řidič nereagoval a začal ujíždět.

Podle velitele klatovských městských strážníků Františka Kacerovského hned několikrát velice riskoval. Mimo jiné na kruhovém objezdu u Billy, který projel v protisměru a kde nezvládl řízení a narazil do betonového obrubníku, či poté v Nádražní ulici, kde ignoroval zákaz vjezdu a vjel přímo na pivní slavnosti. Projel je, když se protáhl s vozem skrz kovové zábrany pod mostem a strážníkům, kteří měli širší auto, tak ujel. Nechytili ho ani státní policisté.

Fabie patří Josefu Mičanovi, který podle policie také řídil. On sám se k tomu před soudem ale odmítl vyjádřit a řekl, že si počká na důkazy. Nepřesvědčilo ho ani video z honičky, natočené strážníky, které bylo v soudní síni promítáno. „Je to moje auto. Ale neviděl jsem ani v jednom okamžiku, že bych ho řídil já. Není to žádný prokazatelný důkaz,“ prohlásil Mičan k videu, o němž Deníku řekl, že ho viděl poprvé. Na otázku soudu, kdo tedy jeho auto řídil, neodpověděl.

Mičana ale z hazardní jízdy usvědčuje policista, který ho osobně zná. „Všiml jsem si toho vozu, když vyjel z podchodu určeného pro pěší a cyklisty. To mě zaujalo, navíc mi byla povědomá poznávací značka, tak jsem se na něj zaměřil. Řidiče jsem viděl dobře, určitě to byl Josef Mičan,“ řekl policista soudu.

Mičan byl v minulosti už třikrát soudně trestán za řízení vozu pod vlivem pervitinu, naposledy v červenci 2015 dostal osmiměsíční trest, který mu byl podmíněně odložen na zkušební dobu dvou let, a zákaz řízení na dva a půl roku. Za volant tedy stále nesmí.

Líčení bylo odročeno na září, kdy bude vyslechnut další důležitý svědek a pak by měl zaznít rozsudek. Mičanovi hrozí až dva roky vězení.

Dramatická honička v Klatovech: Řidič ujížděl i přes pivní slavnosti, ohrozil řadu lidí
FOTO, VIDEO: Dramatická honička v Klatovech: Řidič ujížděl přes pivní slavnosti