Úspěšné léto má za sebou koupaliště v Rokycanech. Doposud tam totiž zavítalo 56 tisíc lidí. „Jedná se o druhou nejlepší sezonu od roku 2004,“ pochvaloval si vedoucí koupaliště Jaroslav Moravec.

I v letních městských lázních v Klatovech hodnotí sezonu jako velmi vydařenou. „K 31. srpnu letní lázně navštívilo 21 512 lidí, což je oproti loňsku nárůst, jelikož tehdy tam zavítalo zhruba do poloviny září 19 394 lidí,“ řekl ředitel Technických služeb města Klatov, které městské lázně provozují, Peter Pošefka.

Lákal také přírodní biotop v Blovicích, kam přišlo deset tisíc návštěvníků. „Loni jich bylo o pětinu méně,“ doplnil starosta Blovic Jan Poduška.

Dvanácté zasedání Krajského parlamentu dětí a mládeže Plzeňského kraje.
Mladý parlament zasedal i s hejtmanem

V červnu se zdála sezona nadprůměrná i na biotopu Kotynka v Dobřanech. Tam však postupně zřejmě kvůli zhoršené kvalitě vody návštěvnost klesala. Tomu chce město do budoucna zabránit, a tak nádrž přes zimu kompletně vypustí a vyčistí.

Na koupališti v Kralovicích byla podle tajemníka Pavla Vrány sezona průměrná. „Do 22. srpna navštívilo areál 8192 platících,“ vypočítal a doplnil, že novější čísla zatím k dispozici nemá. Loňská sezona byla podle něj horší, předloňská zase lepší.

První polovina sezony probíhala na koupališti v Němčicích na Kdyňsku skvěle. „Ke konci července ale náhle odešla paní, co tam měla pronajatý bufet i obecní prodejnu, tím zůstalo koupaliště bez obsluhy a bylo tak už méně atraktivní,” popsal starosta obce Jan Hvizd.

Ilustrační foto
Bomby v Plzni nahlašovala 33letá žena. Policie ji dopadla po posledním oznámení

„Letošní sezóna v plaveckém bazénu a koupališti v Tachově byla mírně lepší než loňská nepovedená. Když to ale srovnáme s předešlými šesti sezónami v novém bazénu a koupališti, stále se jedná o mírně podprůměrnou,“ zhodnotil vedoucí Kamil Báča.

Asi o 40 procent horší sezonu než loni hlásí koupaliště v Tlučné. Provozovatelé se shodují, že na vině je počasí. „Tropických dnů bylo málo,“ mínil provozovatel tlučenského koupaliště Jaroslav Hyneš.

A podle čeho se lidé rozhodovali, kam se půjdou vykoupat? K vodě často vyráží pětatřicetiletá Plzeňanka Kamila. „Jelikož mám dvě děti, tak mi záleží na tom, aby byla voda na koupališti čistá, je pro mě důležité také to, aby tam bylo nějaké občerstvení a samozřejmě uvítám hrací prvky pro děti,“ popsala.

Provozovatelé potvrzují, že se lidé zajímají především o kvalitu vody. Ptají se však i na občerstvení, šatny a toalety. Pro rodiny s dětmi jsou důležité herní prvky. Například v Kralovicích zavedli na přání návštěvníků také Wi-Fi.