Vítězství mezi obcemi nad 5 tisíc obyvatel v ekologické soutěži Odpadový Oskar získala Kdyně. Její obyvatelé vyprodukovali nejméně směsného komunálního odpadu na osobu a rok nejen v rámci Plzeňského kraje, ale v celé republice – šlo o 80,1 kg.
„Skvělé výsledky svědčí o dobrém nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění, motivace občanů nebo třídění bioodpadu,“ konstatoval koordinátor soutěže Milan Havel z ekologické organizace Arnika. Každý Kdyňan průměrně vytřídil za sledovaný rok 13,9 kg papíru, 15,5 kg skla, 10,2 kg plastů, 2,8 kg textilu a 131 kg bioodpadu.

„Základním kritériem pro kvalifikaci obce do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu pod 150 kg na osobu a rok. Tento limit organizátoři zvolili proto, že jde o hodnotu, které se běžně daří dosahovat v sousedních státech, v Česku ale tato meta stále není běžná. Oproti Rakousku a Německu je u nás totiž průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší. Rozhodovala přitom data vykázaná obcemi za rok 2015,“ zmínil Havel.

Nakládání s komunálními odpady ve Kdyni zajišťují místní technické služby.

„Ve Kdyni se třídí papír, plasty, nápojové kartony (společně s plasty), směsné sklo a textil. Odpad z údržby zeleně si město samo kompostuje. Další odpady, jako je papír, kovy, nebezpečné odpady, elektroodpady, lze odevzdat ve sběrném dvoře, který provozuje soukromá firma. V roce 2015 v souladu s novou vyhláškou bylo vytvořeno sběrné místo i pro bioodpady z domácností. Na sběrném místě se shromažďují a následně jsou odváženy na zpracování do kompostárny,“ popsala kdyňskou praxi Soňa Spěváková z tamní radnice.

Směsný odpad končí na skládceLibkov. „Ta slouží i dalším obcím ze Sdružení obcí Kdyňsko. Technické služby pro některé z nich zajišťují svoz odpadu. Za směsný odpad se platí paušální poplatek ve výši 1400 Kč za popelnici, polovina se platí, pokud v nemovitosti žijí pouze lidé pobírající starobní či invalidní důchod či osamělé osoby,“ dodala Spěváková.

Ilustrační foto.
Podvodnice ženu obrala kvůli pracím práškům