I pro komiky a baviče je léto, podobně třeba jako pro rockové kapely, dobou účinkování pod širým nebem. Vyrážejí na letní tour i na festivaly. Plzeň má už čtyři roky svůj vlastní festival s hvězdami humoru – Komedy fest. Jeho tváří je od samého začátku hvězda žánru stand-up comedy Lukáš Pavlásek.

Plzeňský Komedy fest začíná v neděli 28. května na nádvoří Plzeňského Prazdroje, což je festivalová novinka. Pokračuje od úterý 30. května do pátku 2. červ-na osmi představeními v Měšťanské besedě (hraje se vždy od 19 a 20 hod.) Jsou mezi nimi divadelní komedie se známými herci, one man show, talk show i stand-up comedy. Festival končí velkolepou celodenní Open air show v amfiteátru OC Plaza v sobotu 3. června, kterou bude uvádět právě Lukáš Pavlásek.

Jízdárna Světce
FOTO,VIDEO: Prohlédněte si nominované na Stavbu roku i vítěznou Jízdárnu

LUKÁŠ PAVLÁSEK: BABIČKA a DĚDA JSOU Z PLZNĚ

„Letní sezona začne, když je teplo, takže jo, právě v téhle době, kdy vrcholí přípravy na Komedy fest, je celkem pěkně, takže pro mě začíná letní sezona a jednou z mých prvních akcí nastávajícího léta je právě účast na Komedy festu,“ říká Lukáš Pavlásek.

Na Komedy festu jej však čekají i jiné povinnosti než jen moderování závěrečné show: „O týden dříve, večer v neděli 28. května se koná v Měšťanské besedě úvodní večer Komedy festu, na němž budou předány Ceny humoru Ivě Janžurové a Petru Nárožnému. I tento večer budu moderovat.“ Dodává, že ho čekají i další dvě vystoupení v Měšťanské besedě. Účinkuje v divadelním představení Celebrity (1. června, 19 hod.) a v one man show Kdo nepláče, není Čech (31. května, 20 hod.)

„Když jsme hledali tvář Komedy festu, tak nám jednoznačně vyšel Lukáš Pavlásek, který je pro nás prů-kopníkem žánru stand- up v České republice. Myslím, že jsme si od prvního ročníku v roce 2014 padli no noty a věřím, že nám to vydrží i nadále,“ říká zakladatel, ředitel i dramaturg Komedy festu Jiří Turek.

„Plzeň mám rád. Z Plzně pochází babička s dědou. Dokonce se za války seznámili právě v Měšťanské besedě,“ prozrazuje Lukáš Pavlásek a dodává, že tím, že má v Plzni část rodiny, zná město dobře a vždy se do Plzně těší.

CELODENNÍ ZÁBAVA

Jiří Turek podotýká, že veškerý program Komedy festu, zejména závěrečné Open air show, dávali dohromady ruku v ruce s Lukášem. „Snažili jsme se, aby celodenní program byl kvalitní a multižánrový a zasáhl tak, co nejvíce lidí, a aby se vydrželi bavit celý den,“ uvádí Jiří Turek a dodává, že jako největší problém se ukázalo sladit termíny a časy všech, kdo budou v Plzni vystupovat. „Všichni, kdo nám na sobotu 3. června potvrdili vystoupení, jsou skvělí profesionálové a věřím, že diváci, kteří přijdou do amfiteátru za Plazou se budou skvěle bavit,“ zve ředitel festivalu Jiří Turek.

Lukáš Pavlásek – tvář Komedy festu● Komik, herec a autor. Narozen 24. 7. 1978.Lukáš PavlásekZdroj: Deník/Pavel Korelus
● Vystudoval střední knihovnickou školu.
● Jako komik debutoval v roce 2005 v pořadu Na stojáka a od té doby patří mezi přední představitele české stand-up comedy. Do širšího povědomí vstoupil v roce 2012 postavou Tydýta v reklamách na jednoho mobilního operátora.
● V roce 2013 se umístil na třetím místě v anketě televizní popularity TÝTÝ v kategorii bavič.
● V roce 2015 byl jedním z finalistů zábavné taneční soutěže známých osobností Stardance.
● Hrál např. ve filmech Občanský průkaz nebo Padesátka či v televizním seriálu Na vodě, účinkuje v divadle.
● Píše texty k písním. Napsal také a ilustroval tři knihy pro děti. Pro dospělé napsal Z deníku ajťáka. Což je soubor kratších humorných textů, které původně vycházely v odborném časopise. Právě připravuje druhý díl Ajťáci vrací úder, který čtenářům nabídne celistvý – téměř románový příběh. Lukáš Pavlásek říká, že psaní knih není vedlejším produktem jeho živých vystoupení: „Každá forma je jiná. Stand-up, divadlení hra či kniha jsou úplně jiné formy, takže když mě napadne básnička, napíši básničku pro děti, když jich je víc, vznikne z toho kniha.“
● Republiku objíždí se standupovými i divadelními představeními. V červenci ho čeká s pořadem Na stojáka letní tour po deseti českých městech na otevřených scénách i účinkování na festivalech nebo v kempech.

Vybrané body programu Komedy festuNeděle 28. 5.
Nádvoří
Plzeňského Prazdroje
Slavnostní zahájení
(program pro celé rodiny)
Začátek ve 14 hod.
účinkují např.: imitátor Petr Jablonský, herec a muzikant Jiří Schmitzer, Jan Přeučil a Eva Hruškové s pohádkou Čert a Káča, stand-up komik Petr Nasty Cerha a mnoho dalších)
Jde o novinku Komedy festu. Vstup zdarma
Sobota 3. června
Amfiteátr za Plazou
Open Air
uvádí Lukáš Pavlásek
Začátek 11:30 hod.
účinkují např.: Arnošt Frauenberg, Vojtěch Záveský, Dominik Heřman Lev, Lenka Vychodilová,
Petr Vydra, Zdeněk Izer, Jakub Kohák, Těžkej Pokondr, Anna Políková s divadelním představením Aniby neřekla a mnoho dalších. Na závěr ve 22:00 hod. překvapení: vystoupení mexického zpěváka a tanečníka Chaveze Charkeze
Vstupné 390 Kč. Děti do 15 let vstup zdarma.
Kompletní program Komedy festu a vstupenky na www.komedyfest.cz

Desítky prací. Porotci v soutěži Řemeslo má zlaté dno vybírali z 81 prací.
V soutěži Řemeslo má zlaté dno zvítězila i sada misek