Zeptali jsme se proto obyvatel Rokycanska na sociální síti, jak se ke kouření v restauracích staví. Zda jsou pro to, aby byl vzduch při večeři nebo obědě čistý, anebo je jim to jedno.

Jana Sloupová, Rokycany: „Zakázala bych kouření v restauracích. V barech bych to tolerovala."

Kateřina Soukupová, Plzeň: „No já jsem kuřačka.Osobně mi je to jedno.Do hospody chodím jenom v letě na pivko a to jenom na terasu.Spiš jak na tom pak budou ty hospody."

Michal Partl, Slavkov u Brna: „Když zakáží kouření v hospodách budou prázdné. Už teď je pivo drahé a lidí ubývá."

Jaroslava Tománková, Bušovice: „Ať to zakáží nebo ne, lidi to stejně kouřit neodnaučí."

Tomáš Grimm, Rokycany: „Jakožto majitel restaurace se domnívám, že bych měl mít právo rozhodovat o podobných věcech sám."

Jan Svoboda, Rokycany: „Jsem pro to, aby si o těchto dost důležitých věcech, co se týče provozu, rozhodovali majitelé restaurací nebo provozní a ne stát."

Pavel Zajíc, Rokycany: „Ať si každý majitel restaurace rozhodne sám, je to jeho volba, stejně tak je pak volba na zákazníkovi, kde utratí své peníze. My tam, kde se kouří nechodíme. Na druhou stranu by kuřáci neměli omezovat nekuřáky a ne naopak neboť jak všichni víme : kouření škodí zdraví, tak proč mi ho má někdo ničit?

Michal Charvát, Rokycany: „V hospodě se kouří a komu to vadí, ať jde do cukrárny!"

Karel Ferschmann, starosta Němčovic: „ Zkuste se zaměřit také na problematiku pracovního prostředí pro zaměstnance hospod a restaurací. Musí opravdu všichni číšníci a servírky kouřit, aby měli kvalifikaci na tuto práci? Co když jsou nekuřáci a musí celý den pracovat v zakouřeném prostředí. Co když budou požadovat na zaměstnavateli, že chtějí nekuřácké pracoviště? Má je propustit proto, že jim to vadí? A oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky? To je pro personál stejný problém. Je to, jako kdybyste se vyčůrali do vody rohu bazénu a tvrdili, že jeho druhá strana je moči prostá. Bohužel, znám několik servírek, které pracovaly celý život v pohostinství, nikdy nekouřily a umřely na rakovinu plic."

Jan Odorcak, Newport (Wales): „Souhlasím se zákazem kouření v restauracích. Žiji ve Walesu a tady chodí lidé kouřit ven před hospodu. Nikdo s tím nemá žádný problém. Nikdo také nesmrdí kouřem z hospody, což je super."

Ilja Vlach, Mnichov: Je třeba se poučit v sousedním Bavorsku, kde byl zákaz kouření odhlasovaný občany. Samozřejmě museli vyhrát nekuřáci, jelikož je jich více a někteří z nich do hospody ani nechodí. Tento nesmyslný zákon zlikvidoval obrat malých restaurací a hospůdek a v některých případech i samotné provozovatele.