Zdá se, že léto je pro pokořování rekordů jako stvořené. Jenom za uplynulý měsíc se nadšenci z Plzeňského kraje objevili v České knize rekordů pětkrát.

O nejčerstvější záznam se zasloužil Martin Kopřiva, který přešel z nejzápadnějšího bodu tuzemska do nejvýchodnějšího za úctyhodných 13 dnů, 7 hodin a 47 minut. Během Ďáblovy mise, jak dvacetiletý Plzeňan cestu dlouhou 666 kilometrů příznačně nazval, mu počasí moc nepřálo. Nenechal se však odradit. „Babička mi říkala, co jsem si to vymyslel za hloupost. Ať se vrátím. Ale já jsem to nechtěl vzdát,“ svěřil se student Fakulty aplikovaných věd, který překonal dosavadní výkon o pět dní.

Václav Vydra a Jana Boušková v komedii Rukojmí bez rizika, která bude uvedena 28. srpna v Nebílovech.
Nebílovy: Zámek jako stvořený pro divadlo

V červenci zajel komisař pelhřimovské Agentury Dobrý den, jež rekordy eviduje, ještě do Krašovic. Místní se rozhodli zaregistrovat mezi kuriozity lávku přes tamější rybník, jež měří 125 metrů. „Návštěvu jsme spojili s naší tradiční Krašovickou jízdou. Dřevěná lávka je kromě své délky zajímavá také tím, že není na všech místech stejně široká. Někde jsou pouze tři prkna. Jízda je tak pro soutěžící náročnější,“ doplnila Jana Fleissnerová, principálka krašovického ochotnického spolku, který akci organizuje. Letošního závodu se zúčastnila stovka lidí, trasu ale nikdo nezdolal.

Hned tři rekordy v jeden den padly v Chudenicích. Přibližně 300 lidí prošlo průvodem se 146 kočárky s panenkami. Událost souvisela se startem výstavy retro panenek, kočárků a doplňků na chudenickém zámku. Další zápis se týkal největšího počtu hraček na jednom místě. Komisař spočítal celkem 1168 panenek. Do Chudenic přijela ještě Eliška Bourová z Biřkova, která se už loni pyšnila nejdelšími vlasy v kategorii do 10 let. Tento rok vyhrála i skupinu do 12 let.

Přečtěte si i další rekordy, jimiž se Plzeňský kraj pyšní.

Nejrychleji uplavaných 100 kilometrů
Šestnáct plavců letos v dubnu štafetově zdolalo 100 kilometrů znak za 31:01:28 hodin. Věkový průměr závodníků přitom činil 18,1 let. V plaveckém areálu Sportovního klubu Radbuza Plzeň padl ještě jeden rekord, který si zapsal trenér týmu Jiří Řezáč. Ten zvládl plaveckým stylem znak maratonskou vzdálenost za 14:04:40 hodin.

Pilot s největším počtem startů
Zdeněk Duffek z Dolní Kamenice začal s létáním ve svých patnácti letech. Od roku 1960 do loňského června strávil ve vzduchu 13 358 hodin a 59 minut. Za uvedenou dobu uskutečnil 115 877 vzletů na různých typech motorových, bezmotorových a ultralehkých letadel. Do velkých obtíží se pilot dostal za svou kariéru pouze jednou, a to když se na stroji porouchal motor. Musel se „čmelákem“ doplachtit a nouzově přistát. Duffek stále působí jako instruktor.

Nejdéle trvající tiskárenský provoz
Tiskárna NAVA se nachází v budově postavené v roce 1911 v plzeňské Hankově ulici. V tuzemsku se jedná o nejdéle fungující tiskárenský provoz na jednom místě, který byl loni evidován do České databanky rekordů Agentury Dobrý den.

Nejmladší česká závodnice
Jana Míková z Tachova je nadějná tuzemská závodnice. Předloni se ve svých jedenácti letech zúčastnila první soutěže v hobby rallycrossu a stala se vůbec nejmladší závodnicí. Startovala s favoritem v kategorii Junior na Chodském čakanu. „Často jsme jezdili na závody jako diváci. Mně se to začalo moc líbit. Zašla jsem proto za tátou, že bych si chtěla zkusit řídit auto na okruhu. Táta někde na Moravě koupil auto a já začala trénovat,“ řekla Jana.

Rodina Hlaváčkova je letošním 300 tisícím návštěvníkem plzeňské zoo.
Zoo v Plzni už letos vidělo 300 tisíc návštěvníků

Nejvíce akrobatických pozic
Plzeňan Pavel Kalina předvedl v roce 2008 prvky tradiční indické akrobacie na kůlu. Na 252 centimetru vysokém samostatném nářadí předvedl dohromady sedm různých akrobatických pozic s výdrží.

Nejdéle letící drak
Josef Volena z Plzně vytvořil z leteckých nosníků a šusťákoviny draka, takzvanou thajskou sovu. Dílo o ploše tři čtvrtě metru čtverečního má rozpětí jeden metr a stejnou délku (včetně ocasu). Při oficiálním pokusu, který se uskutečnil v říjnu 2003, se drak dostal do rekordní vzdálenosti 883 metrů od konstruktéra.

Největší průvod žen ve svatebních šatech
Plzeňský hotel Angelo uspořádal v roce 2011 svatební veletrh. Součástí programu byl průvod centrem města, jehož se zúčastnilo 58 žen oblečených do svatebních šatů.

Největší exponát z proutí, lhůtský mamut
Jaroslav Šefl ze Lhůty na Plzeňsku upletl předloni z březového proutí sochu mamuta. Výrobě se věnoval 700 hodin.

„Před garáží jsem si postavil lešení, vytvořil z drátu tvar pravého boku zvířete, pak jsem přestavěl lešení na druhou stranu a pokračoval dál. Z toho lešení byl krásný výhled do parku i na zahrádku,“ popsal Jaroslav. Není to jediné zvíře, jež pod jeho rukama vzniklo. Mamut je ovšem vůbec největší exponát, dosahuje výšky 373 cm, je dlouhý 670 cm, široký 140 cm a váží více než 500 kilogramů. Svá díla, mezi něž patří například i sochy pratura a losa evropského (rovněž jsou zapsány jako rekordní), se snaží stále zlepšovat. Vyrobil si speciální jehlice na proplétání proutí, sochy vyztužuje železem a drátěným pletivem.

Nejdelší vlasy
Vlasy až ke kolenům má Eliška Bourová z Biřkova na Klatovsku. Chlubit se může vůbec nejdelší hřívou v České republice (konkrétně v kategorii do 12 let), která letos v červenci dosahovala délky 133 centimetrů. O vlasy se stará především Eliščina maminka. Nepoužívá žádné speciální přípravky, dlouhou hřívu myje šamponem a kondicionérem. „Na spaní mi maminka zaplétá cop a také mě často češe,“ řekla školačka. „Klidně by se učesala sama, ale nedosáhne si ke konečkům. Úpravu ale zvládají i ostatní členové rodiny,“ dodala maminka Radka.

Nejdelší fotoalbum
Téměř tři tisíce fotografií čítalo nejdelší album, které vytvořil tým společnosti Plzeň 2015 jako tečku za celoročním programem. Pás měřil více než kilometr a jednotlivé snímky zachycovaly akce spojené s Evropským hlavním městem kultury 2015. Po zápisu do České knihy rekordů organizátoři fotoalbum rozstřihli a fotografie si mohli vzít na památku přihlížející diváci.