VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařky nemohou připravovat jídlo do zásoby

Rokycansko - S nástupem veder se zrovna vyrovnávat neumíme, ale apetit mnozí, zejména děti, neztrácejí. Své o tom vědí kuchaři, kteří horko nehorko se musí pohybovat kolem sálajících trub a sklánět se nad pánvemi či kotli.

12.6.2014
SDÍLEJ:

V RESTAURACI Corso včera horka decimovala i kuchařku Růženu Tarachaničovou. Na snímku je při výdeji hotových jídel zachycená s Ivetou Vašíčkovou.Foto: Deník/Božena Šopejstalová

„Vařit se prostě musí, i když je venku přes třicet. Jídla děláme podle plánu, kvůli teplu neomezujeme přípravu ničeho," ujistila Vlasta Vasková ze ZŠ Hrádek. V úvahu nepřipadá ani to, že by si kuchařky přivstaly a uvařily, dokud ještě není takové vedro. Je třeba mít jídlo čerstvé, hotové na čas plánovaného příchodu malých strávníků.

Od časného rána jsou v jídelně a také kuchyni okna dokořán, aby se vzduch pohyboval. „Máme tady sice instalovanou vzduchotechniku, která pomáhá, ale stejně… Protože je škola zateplená, když je horko, drží se u nás v kuchyni obzvlášť. V místě, kde se myje tmavé nádobí, čili hrnce, nejsou okna, jen vzduchotechnika. Tam je to teď opravdu ošklivé. Jinak se teď vaří jen v halenách, trika odpadla. Úžasné je, že ta moje děvčata se nejen snaží, ale ještě udržují náladu i mezi dětmi rozmrzelými z horka. Je to opravdu parta do nepohody," chválila vedoucí jídelny svůj vedrem dvojnásob strádající tým. Protože ve škole je zavedený celodenní pitný režim, náva- ly jsou v jídelně i mimo čas vydávání oběda, a to každou pře- stávku. Občerstvení je k mání pro všechny, ať už jde o strávníky či ne, a jeho zajištění mají na starosti rovněž kuchařky.

V mirošovské devítiletce je paradoxně, pokud ovšem nejsou v chodu spotřebiče, kuchyně nejchladnějším místem. „V zimě, protože kvůli vlhku je třeba pořád odvětrávat prostor, nosíme i vesty a mikiny. Teď pracujeme v krátkých rukávech a opravdu si užíváme teplíčka. Od horké páry z myčky je to tu chvílemi i jako v tropech," usmívala se vedoucí školní jídelny Blanka Nesnídalová.

„U nás v restauraci jde teď nejvíc na odbyt studená kuchyně, hlavně různé saláty, a domácí ledová limonáda. Je ale i řada dalších lidí, kteří si ani v tomhle horku neodpustí teplé pokrmy. Pořád jich tu přes den děláme dost," uvedla mezi čekáním na vyřízení objednávky hostů šéfová Iveta Vašíčková. „Kuchařka Růžena Tarachaničová zatím měla napilno. V rychlosti ale konstatovala: „Horko je v kuchyni hrozné, jsme vařené ve vlastní šťávě, a to máme v chodu vzduchotechniku." Okna raději přes den, když je takové vedro, neotevírají. „Kromě toho průvan zpocenému tělu zrovna dobře nedělá." dodala paní Růžena.

Autor: Božena Šopejstalová

12.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koupaliště Rokycany

V tropech mířily na koupaliště průměrně dva tisíce lidí

Ilustrační foto

Okresní tandem zazářil v přeboru

Do Favoritu vstoupil nový investor

Rokycany – Společnost Favorit, která v České republice vyrábí prémiová sportovní a lifestylová kola na míru, získala nového investora. Je jím Michal Mička ze společnosti C2H, který ve Favoritu získal za 70 milionů korun třicetiprocentní podíl.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

A zase ten Bakoš. Tentokrát sestřelil Jihlavu

Plzeň – Viktoria Plzeň vyhrála 2:1 v Jihlavě gólem z 92. minuty.

Fotbalisté Mýta B zdolali Drozdov

Mýto - Fotbalisté Slavoje Mýto si k další prověrce před výkopem krajské 1. B třídy pozvali tým okresního přeboru Berounska.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení