VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařky nemohou připravovat jídlo do zásoby

Rokycansko - S nástupem veder se zrovna vyrovnávat neumíme, ale apetit mnozí, zejména děti, neztrácejí. Své o tom vědí kuchaři, kteří horko nehorko se musí pohybovat kolem sálajících trub a sklánět se nad pánvemi či kotli.

12.6.2014
SDÍLEJ:

V RESTAURACI Corso včera horka decimovala i kuchařku Růženu Tarachaničovou. Na snímku je při výdeji hotových jídel zachycená s Ivetou Vašíčkovou.Foto: Deník/Božena Šopejstalová

„Vařit se prostě musí, i když je venku přes třicet. Jídla děláme podle plánu, kvůli teplu neomezujeme přípravu ničeho," ujistila Vlasta Vasková ze ZŠ Hrádek. V úvahu nepřipadá ani to, že by si kuchařky přivstaly a uvařily, dokud ještě není takové vedro. Je třeba mít jídlo čerstvé, hotové na čas plánovaného příchodu malých strávníků.

Od časného rána jsou v jídelně a také kuchyni okna dokořán, aby se vzduch pohyboval. „Máme tady sice instalovanou vzduchotechniku, která pomáhá, ale stejně… Protože je škola zateplená, když je horko, drží se u nás v kuchyni obzvlášť. V místě, kde se myje tmavé nádobí, čili hrnce, nejsou okna, jen vzduchotechnika. Tam je to teď opravdu ošklivé. Jinak se teď vaří jen v halenách, trika odpadla. Úžasné je, že ta moje děvčata se nejen snaží, ale ještě udržují náladu i mezi dětmi rozmrzelými z horka. Je to opravdu parta do nepohody," chválila vedoucí jídelny svůj vedrem dvojnásob strádající tým. Protože ve škole je zavedený celodenní pitný režim, náva- ly jsou v jídelně i mimo čas vydávání oběda, a to každou pře- stávku. Občerstvení je k mání pro všechny, ať už jde o strávníky či ne, a jeho zajištění mají na starosti rovněž kuchařky.

V mirošovské devítiletce je paradoxně, pokud ovšem nejsou v chodu spotřebiče, kuchyně nejchladnějším místem. „V zimě, protože kvůli vlhku je třeba pořád odvětrávat prostor, nosíme i vesty a mikiny. Teď pracujeme v krátkých rukávech a opravdu si užíváme teplíčka. Od horké páry z myčky je to tu chvílemi i jako v tropech," usmívala se vedoucí školní jídelny Blanka Nesnídalová.

„U nás v restauraci jde teď nejvíc na odbyt studená kuchyně, hlavně různé saláty, a domácí ledová limonáda. Je ale i řada dalších lidí, kteří si ani v tomhle horku neodpustí teplé pokrmy. Pořád jich tu přes den děláme dost," uvedla mezi čekáním na vyřízení objednávky hostů šéfová Iveta Vašíčková. „Kuchařka Růžena Tarachaničová zatím měla napilno. V rychlosti ale konstatovala: „Horko je v kuchyni hrozné, jsme vařené ve vlastní šťávě, a to máme v chodu vzduchotechniku." Okna raději přes den, když je takové vedro, neotevírají. „Kromě toho průvan zpocenému tělu zrovna dobře nedělá." dodala paní Růžena.

Autor: Božena Šopejstalová

12.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Ilustrační foto

Rokycany utrpěly debakl s lídrem

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Příčinou smrti týrané Janičky bylo poranění hlavy

Rokycany - Krajští kriminalisté se případem nadále zabývají.  

Motorista v Hrádku byl pozitivní na amfetamin

Hrádek – Hrádečtí policisté v závěru týdne zastavili motoristu, který před jízdou fetoval.

Starosta Zvíkovce poslal pohár do Ostrova

Zvíkovec – Aktivní hasiči v obci na severu Rokycanska uspořádali první ročník soutěže jednotek požární ochrany ve vyprošťování.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení