To byl obsah kovové schránky umístěné v základním kameni původně zvažovaného památníku na Baldově. Ten pocházel z roku 1931.

V pondělí byla schránka objevena při instalaci nového žulového sezení, které spolu s terénními úpravami dotvoří okolí v roce 2015 odhaleného pomníku bitvy u Domažlic z roku 1431 ve tvaru kalichu.

Právě během rekonstrukce původního podstavce z třicátých let, na němž nyní kalich stojí, objevili před dvěma lety dělníci základní kámen, který váží cca 600 kg. Dosud byl uložen ve skladu technických služeb. Nyní, s dokončením terénních úprav a sezení u kalichu, byl v pondělí znovu dovezen na Baldov.

„Když sochař Václav Fiala při instalaci žulového kamene chtěl krychli očistit, zjistil, že je z jedné strany dutá a ukrývá schránku se vzkazem od našich předků,“ popsal pondělní nález místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.
Speciální schránka skrývala historické dokumenty od našich předků.

„Přesto, že byla schránka zaletovaná, dostala se do ní vlhkost. Dokumenty i noviny jsou dokumenty velmi navlhlé a ve špatném stavu. S ředitelem Muzea Chodska Josefem Nejdlem jsme se dohodli, že kromě současných dokumentů a předmětů charakterizující naši dobu vrátíme do původní schránky kopie novin, které jsou dostupné v muzeu,“ říká Antoš.

Originální listinu nálezci předali okresnímu archivu, jehož konzervátorky ji vyčistí a zabezpečí před rozpadnutím.

„Jejich kolega ji v laboratoři vyfotografuje a my kopii uložíme zpět do schránky,“ popisuje další chystané kroky Antoš.

V dokumentech z roku 1931 se mj. psalo, že pomník bude brzy dostavěn za zhruba 200 tisíc korun. K tomu ovšem nakonec tehdy i kvůli probíhající hospodářské krizi nedošlo a pomník byl odhalen až v srpnu 2015.

Nové sezení bude veřejnosti představeno ve čtvrtek 6. července.

„Neformální setkání se koná od 10 hodin. Přijďte si dát kávu a něco dobrého, posedět na novém sezení a užít si příjemné dopoledne,“ zve místostarosta Zdeněk Novák.

Jedním z protagonistů bude opět muzikant Antonín Konrády.
V sobotu filmaři natočí klip k Chodským slavnostem