„Od něj k recepci projdou návštěvníci novou interaktivní naučnou stezkou. Seznámí je s jednotlivými druhy předválečného a poválečného opevnění. Součástí jsou i objekty, do nichž lze volně vstoupit," informovala Radka Vávrová.

Letos se dočkal nové úpravy také vstup do vnitřních prostor muzea. K nim nově přibyla i unikátní expozice mapující československá opevnění, jejíž dokončování se už chýlí ke konci. Návštěvníci mimo jiné projdou i vybudovanými podzemními chodbami opevnění takzvané Železné opony.

Multimediální projekt Nikdo nemá právo zapomenout je cílený na mládež. „Bude ji i letos formou interaktivních prohlídek s využitím diorám, trojrozměrných exponátů a prostřednictvím obrazovek, na kterých jsou promítané dokumentární záběry, seznamovat s příběhem našeho státu. Mohou tak prožít pohnuté chvíle od roku 1918 do roku 1945," objasňovala Vávrová.

„Chtěli jsme odbourat zatěžování návštěvníků čtením dlouhých textů. Vsadili jsme na jinou formu zpracování, hlavně dokumentární záběry, dobové fotografie a trojrozměrné exponáty. Pro názornost jsme třeba přímo uvnitř expozice v měřítku jedna ku jedné zbudovali i repliku lehkého objektu předválečného opevnění," informoval Tomáš Koch. Nesporným zpestřením, a nejen pro pány kluky, je i to, že dioramou obranného postavení v západních Čechách roku 1938 projíždí v intervalech model transportního vlaku s nákladem vojenské techniky. Na zajímavosti projektu přidá i přísně chronologické řazení dějů upevňující v povědomí orientaci v událostech.

Disponuje také desítkou programů zaměřený na děti od prvních tříd až po středoškoláky a umožňující provázání s výukou. „Nechceme, aby mladí pouze procházeli trasu, a tak je průvodce v komentáři upozorňuje na různé skutečnosti, které pak samostatně vyhledávají a zapisují do pracovních listů," dodal Koch. Doplňuje ho i přesná replika dvou vagonů (ubytovacího a poštovního) legionářského vlaku, který se pohyboval po Transsibiřské magistrále.

Vybavené jsou dobovým zařízením a společně s texty a fotografiemi tvoří speciální výstavní prostory, do nichž lze volně vstupovat. Výstavou Československá obec legionářská v souvislosti s blížícím se výročím založení republiky připomíná zásluhy československých legionářů, jejichž dobrovolnické jednotky v Rusku a ve francii vznikly v létě 1914," vysvětlila Vávrová.