Západočeši vyhráli 1:0 v Brně v předposledním kole gólem Michaela Krmenčíka v nastaveném čase a před posledním kolem ztrácejí na vedoucí Slavii stále dva body.

Blíže k titulu má však vedoucí Slavia, která rovněž zvítězila v Mladé Boleslavi 2:1. Pražané mají vše ve svých rukou – pokud doma v posledním kole porazí Brno, zůstanou první.

Viktoria rovněž doma hostí ve 30. kole Jihlavu a i při výhře na týmem z Vysočiny musí čekat na zaváhání Slavie.
Plzeň nastoupila do utkání se třemi stopery – Hubníkem, Hejdou a Hájkem, přičemž na pravý kraj obrany se posunul Hubník. Zraněného Kozáčika stejně jako v minulém kole proti Mladé Boleslavi nahradil Bolek.

Bývalý fotbalista Viktorie Plzeň, Baníku Ostrava a Sigmy Olomouc David Bystroň spáchal sebevraždu.
Tragédie. Fotbalista David Bystroň spáchal sebevraždu

Plzeň se proti běhavému soupeři těžko prosazovala, chyběl jí pohyb a nedostávala se tak ke kombinační hře.

Ve 36. minutě trefil domácí Řezníček v souboji Hejdu loktem do nosu a plzeňský stoper musel se zkrvavenou tváří střídat. Na hřiště přišel Matějů a Hubník se vrátil do středu obrany vedle Hájka.

Do první šance se hosté dostali až v závěru prvního poločasu. Hubník vysunul do šestnáctky Krmenčíka, který se po kontaktu s Pavlíkem ocitl na trávníku, jenže sudí Orel pokutový kop neodpískal.

Plzeň vstoupila do druhé půle velmi aktivně a vytvořila si dvě gólové šance. Po centru Pilaře hlavičkoval u vzdálenější tyče hlavou Matějů jen do nohy brankáře Melichárka.

V další šanci poslal Hořava přesným centrem míč na hlavu Krmenčíka, ale plzeňský forvard mířil těsně vedle branky.

V 82. minutě mohl dát gól Hájek, po rohovém kopu trefil míč z voleje, ale branku o centimetry minul.

V 90. minutě mohl rozhodnout zápas brněnský Tašči, jenže z deseti metrů trefil jen boční síť.

Domácí se většinu druhého poločasu bránili a rychle jim ubývaly síly. Viktoria přitlačila svého soupeře a v nastaveném čase se dočkala - Kopic se probil na pravé straně obranou Brna a z jeho zpětné přihrávky překonal Krmenčík zblízka brankáře Melichárka a zajistil svému týmu výhru 1:0.

Zatímco o titulu se rozhodne až v posledním kole, o sestupujících je už jasno – nejvyšší soutěž opouštějí Příbram a Hradec Králové.

Hlasy po utkání

Zdeněk Bečka (trenér Viktorie): „Jsme rádi, že jsme zůstali v boji o titul. Brno je v domácím prostředí velice silné a i s vědomím, že je zachráněné mohlo hrát uvolněně. První půle byla z naší strany zbytečně nervózní, zřejmě pod tíhou dojmu, že utkání jsme mueli vyhrát. O poločase jsme si vyjasnili, jak chceme hrát a vrhli více sil do útoku. Brno nás mohlo potrestat z protiútoků, ale my je dokázali zachytávat. Branku v 92. minutě jsme vstřelili zaslouženě. Dřeli jsme do poslední minuty a to se nám vyplatilo. U Lukáše Hejdy to vypadá na zlomený nos, uvidíme, zda v příštím zápase bude moci nastoupit, třeba s maskou. Brno má výborné mužstvo a rychlé protiútoky, to může na Slavii platit. Věřím proto, že titul získáme. Vliv může mít i to, že se zápas místo v Edenu hraje na Strahově, Slavia nemusí zápas zvládnout v hlavě.

Michael Krmenčík (autor jediné branky): „Zápas byl vyhecovaný, bojuje se o titul a do konce chybí už jen jedno kolo. Měl jsem celkem tři šance a jsem rád, že alespoň jednu z nich jsem v závěru zápasu proměnil a díky tomu jsme vyhráli 1:0. O titulu se rozhodne v závěrečném kole a my budeme bojovat do poslední minuty."

Svatopluk Habanec (trenér Brna): „Soupeř rozhodl utkání, které bylo remízové. Bod jsme si, myslím, zasloužili. Utkání s nás stálo hodně sil, potřebujeme si odpočinout. Do zápasu s Plzní jsme šli s cílem vyhrát a s tím půjdeme i do utkání proti Slavii. Na Strahov jedeme jednoznačně bodovat."

Zbrojovka Brno – Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 92.+2. Krmenčík. Rozhodčí: Orel – Dobrovolný, Antoníček. ŽK: Zavadil, J. Šural – Hořava, Bakoš, Pilař, Bolek. Diváci: 6158.

Brno: Melichárek – Jakub Šural, Pavlík, Kijanskas, T. Jablonský – Zavadil, Polák – Přichystal (85. Litsingi), Tašči, Lutonský – Řezníček. Trenér: Habanec.

Viktoria: Bolek – Hubník, Hejda (39. Matějů), Hájek, Limberský – Hořava, Hrošovský – Petržela (71. Poznar), Bakoš (56. Kopic), Pilař – Krmenčík. Trenér: Bečka.