Na trati museli závodníci zvládnout například roztažení dvou proudů hadic, výstup na deset metrů vysokou věž s následným vytažením závaží, šedesát úderů desetikilogramovou palici v „hammer boxu“, smotání dvou hadic, překonání dvoumetrové bariéry nebo tažení osmdesátikilogramové figuríny a to vše v kompletním zásahovém obleku včetně dýchacího přístroje. „Pro mě je pokaždé nejhorší tažení figuríny.

Strážov má navíc tu úžasnou „výhodu“ že se figurína na polovině úseku táhne do kopce. Bylo to pro mě hrozné, i jsem jednou upadl. Celá trať byla náročná, ale aspoň nám dnes přálo počasí. Většinou byla nejméně třicetistupňová vedra, dnes je to zatím nejlepší počasí, které jsem při závodě zažil,“ zhodnotil strážovský závod jeden z účastníků Matyáš Bernard z SDH Volšovy.

Podobné hasičské soutěže, které simulují zátěž při reálném zásahu, začaly ve Spojených státech amerických coby soutěže TFA (Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije). Ve Strážove se konala soutěž už popáté, šlo o poslední kolo „Šumavské ligy“. „Naši mladší členové chtěli, abychom uspořádali nějakou silovou soutěž. Je to změna oproti klasickým soutěžím, diváci při nich mohou vidět fyzickou připravenost chlapců, kteří jsou členy zásahových jednotek,“ uvedl starosta SDH Strážov Karel Fürbacher. Aktivitu strážovských dobrovolných hasičů přivítal i starosta Strážova Josef Rousek. „Je to perfektní, že místní hasiči jsou ochotni věnovat část svého volného času tomu, že uspořádají takovu soutěž, a nabídnou tak místním lidem podívanou na netradiční hasičskou disciplínu,“ uvedl Rousek.

Ve Strážově zvítězil s časem 330,25 s Roman Kohout z SDH Plánice, druhý byl Lukáš Plánička rovněž z Plánice s časem 333,95 s a třetí Pavel Lepší z SDH Zborovy s časem 335,93 s, trať zdolalo celkem patnáct závodníků. Celkovým vítězem ligy se stal Roman Kohout, který sice neabsolvoval první závod série ve Spůli, ale ve druhém v Plánici stejně jako ve třetím ve vyhrál. Celkově druhý skončil Lukáš Plánička a třetí Michal Burian z SDH Týn nad Vltavou.

Silnice v Národním parku Šumava mezi Srním, Antýglem a Modravou obdržela Cenu Ministerstva dopravy ČR
FOTO: Šumavská silnice byla oceněna ministerstvem