Nejlepší ochranou proti chřipce je očkování. Ne každý ale tuto možnost využívá. Lidé preferují prevenci v podobě vitamínů, jsou i tací, co věří bylinkám. Jen někteří vyrazí pro injekci k lékaři.

Očkování vede ve všech věkových skupinách k výraznému snížení výskytu onemocnění chřipkou a ke snížení počtu návštěv lékaře. Dále snižuje potřebu hospitalizace a možnost úmrtí ve skupině rizikových osob, výskyt zánětu středního ucha u dětí a pracovní neschopnosti u dospělých. Jenže není příliš velký zájem. „Ti, kteří si na očkování zvykli, chodí pravidelně každý rok. Jsou to většinou občané staršího věku. Mnohdy zavítají také maminky s dětmi. Zájem ale není příliš vysoký," svěřila se lékařka z Rokycanska.

Mezi lidmi se příliš očkování nevěří. „Nechal jsem si dát injekci proti chřipce zhruba před třemi lety. Dostal jsem takové horečky a zimnici… Bylo to hrozné. Už bych nikdy nešel. Raději si prodělám tu klasickou chřipku, která není tak strašná," konstatoval Jan Kopecký z Rokycan.

Lenka Poláková nechává očkovat celou rodinu. „Dostáváme příspěvek od zdravotní pojišťovny. Hlavně chci ale ochránit děti a jejich zdraví. Nikdy jsme s očkováním neměli problémy. Lékařka dá injekci a je hotovo. Také děti ji snáší dobře," konstatovala.

Právě pojišťovny dávají na očkování proti chřipce příspěvky. Příspěvek na očkování, nehrazený z veřejného zdravotního pojištění, můžete využít na jedno nebo více očkování v rámci tohoto programu do celkové výše pět se korun. Žádost o vyplacení příspěvku musí být podaná nejpozději do 30. 11. daného kalendářního roku, tedy do ukončení programu v důsledku vyčerpání stanoveného finančního limitu.