Vojáci z povolání v tom ale nejsou úplně sami. Plzeňská správa se neustále zabývá přijímáním nových členů aktivních záloh, zkráceně záložáků.

Stále jich přibývá. „Naše jednotka je naplněna na necelých padesát procent, ale zájem stoupá. Kvitujeme, že se hlásí i mladší generace," říkal vloni podplukovník Slavomír Tomčák, vedoucí oddělení řízení a podpory KVV Plzeň.


Podle 76,2 procent panelistů Deníku z Plzeňského kraje nezaručují vládní opatření dostatečnou obranyschopnost, zbytek je přesvědčen o opaku. Odpovídalo 42 lidí.

Jaká je tedy situace dnes? „Rota aktivních záloh při Krajském vojenském velitelství Plzeň má k dnešnímu dni 66 vojáků aktivních záloh, což je 62 % naplněnost," konstatoval včera vedoucí oddělení obranných příprav KVV Plzeň major Radomír Denk. KVV Plzeň eviduje ještě dalších 28 záložáků s trvalým bydlištěm v Plzeňském kraji, kteří ale cvičí u jiných útvarů, například v Bechyni nebo Žatci.

Armáda v kraji provozuje ještě leteckou záchranku v Líních, radiolokační stanici Kříženec na Tachovsku, střelnici v Plzni-Lobzích a vojenskou věž v Českém lese. Když 1. 1. 2016 skončil Vojenský újezd Brdy, vojáci jeho plzeňskou část opustili úplně a zůstali pouze ve středočeských Jincích.

Odpovědi vybraných regionálních panelistů, které Deník pro vyhodnocení oslovil

OTÁZKA: Zaručují vládní opatření dostatečnou obranyschopnost?

Lenka Klasnová, 39 let, loňská vítězka projektu Žena regionu a ředitelka Nadačního fondu Šance onkoláčkům
Ne, obranyschopnost by podle mě měla jít především zevnitř. A bezpečnostní situace v ČR? S nástupním platem 16 000 Kč – co asi může být přijato za policisty? Jaká kvalita?

Jan Košťál, 50 let, grafik
Vládní opatření asi obranyschopnost úplně neřeší. Tu bych řekl řeší součinnost se zeměmi NATO. Nedovedu si představit, že se „ubráníme" prohlášením vlády.

David Křížek, 44 let, jachtař a mořeplavec, trenér Sportovního centra mládeže
Ne, vůbec o tom nejsem přesvědčen. Jen si vezměte, jak dlouho by trvalo uzavření hranic. To by se udělala komise, ta by se usnesla, pak by se to schvalovalo a pak už by na tom nezáleželo. Celý svět dnes funguje on-line a o všem se rozhoduje hned. Jen na politická rozhodnutí je času dost.

Vlastimil Volák, 44 let, ředitel plzeňského Techmania Science Centra
Ano. Necítím se v ohrožení, nicméně svoji důvěru opírám o naše členství v NATO. Pak je pro mě těžko pochopitelné, proč neplníme (Česká republika) svůj závazek (2 % HDP vynakládat na obranu), který k NATO máme.

Hana Kristová, 58 let, šéfka Galerie Klatovy/ Klenová
Domnívám se, že pokud tento stát neplní závazky vůči vojenské organizaci, která je schopna ubránit naši zemi proti případné agresi, obávala bych se, že by tato organizace v případě potřeby váhala s pomocí.