Pro Rokycanskou nemocnici, a. s., byl konnčící týden hektický. Jednání se týkala interny i pohotovosti.

Nejprve se ředitelka zařízení Hana Perková, krajská radní Milena Stárková se zástupci tří plzeňských nemocnic domlouvali, jakým způsobem vylepšit plynulost přijímání pacientů z rokycanské interny jinam. Samozřejmě v případě, že tady je po zeštíh-lení oddělení na akutních lůžkách plno. Jednání se týkalo Fakultní nemocnice Plzeň, Mulačovy a Privamedu.

„Spolupráce funguje podle prozatímních pravidel. I když se na změně pracovalo od ledna a od března ji uvádíme v praxi, její automatičnost hned nenastolíte. Pořád je třeba volat a hledat volná místa," poukázala ředitelka Perková. Vzápětí ještě zdůraznila: „Nutno ale říci, že zatím se podařilo umístit všechny pacienty!" Dodala, že se domlouvali na systematickém postupu. „Zatím se uvažuje o dvou variantách možností. Jednak by se dal region rozdělit na oblasti a z jednotlivých vždy vozit pacienty do příslušné nemocnice. Anebo se řídit podle dnů. Úterý třeba do fakultní nemocnice a podobně. Obsazenost interen je ale všude velká, a tak se může stát, že systém selže a znova bude třeba vše obtelefonovávat," říká.

Výběr nemocnic podle Perkové závisí na tom, které osloví pojišťovny. Momentálně je v nabídce pro přilehlejší oblasti Liblína a okolí ještě Rakovník. Hořovice v ní naopak chybí. Zjistili jsme ale, že lidé z Rokycanska, mající tuto nemocnici blíž než Rokycany, a tím pádem i další, už se tam obracejí rovnou.

Poté ředitelka Perková s primářem interny Alešem Sedláčkem, které znovu podpořila krajská radní Stárková, společně zamířili na shromáždění praktických lékařů. Tentokrát kvůli zajištění pohotovostní služby pro dospělé. Dětské se toto martyrium, zčásti způsobené úbytkem lékařů interny, vůbec netýká. Tam je vše beze změn. Týmu se podporu některých praktiků získat podařilo. Výsledek je nakonec takový, že ve všední dny bude pohotovostní služba dostupná od 15.30 do sedmé hodiny ranní, v sobotu, neděli a další sváteční dny nepřetržitě," doplnila Perková. Pohotovost pro dospělé tedy zůstává zachovaná, a to v dosavadních prostorách přízemí.

„Kromě zmíněného rovněž platí, že se pořád snažíme sehnat internisty, zatím bezvýsledně. Nejsou!" konstatovala neradostně ředitelka.