Včera večer zaúčtočil údajně třiadvacetiletý Pákistánec na vánoční trhy v Berlíně. Najel s ukradeným polským kamiónem do davu lidí berlínském náměstí Breitscheidplatz. Zabil dvanáct lidí, dalších osmačtyřicet jich zranil. Stav několika z nich je velmi vážný. Prozatím ale není jasné, zda právě cizinec útočil. 

Právě z tohoto důvodu zvýšili také policisté na Rokycansku dohled nad veřejnými prostranstvými. Dnes v ranních hodinách už byli se samopaly přítomní na náměstí v Rokycanech. "S ohledem na tragickou událost, ke které došlo včerejšího dne v Berlíně, byl posílen výkon služby policistů i na území Plzeňského kraje, a to zejména na místech s větší koncentrací osob – na vánočních trzích, v nákupních centrech, či na kulturních a sportovních akcích většího rozsahu. Do zvýšeného výkonu služby byli zapojeni i policisté ze zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje," konstatovala krajská mluvčí PČR Pavla Burešová.

"Na místech s větším množstvím osob, i v ulicích měst, mohou spoluobčané potkávat od dnešního rána větší množství policistů, kteří budou v některých případech ozbrojeni i dlouhými zbraněmi, a to z toho důvodu, že byla přijata zvýšená bezpečnostní opatření. Na hranicích se Spolkovou republikou Německo je zajištěn řádný výkon služby," uzavřela.

To, že Češi vyjíždějí na adventní trhy do zahraničí je každoročním zvykem. "Nedávmo jsem byla ve Švýcarsku. Na trzích byly tisíce lidí. Člověk to má v hlavě, že se může něco podobného stát kdekoliv," svěřila se Jana Burešová z Rokycan. Pavel Mašek navštívil Staroměstské náměstí v Praze. "Když jsem v metru viděl, jak se nás tam těsnají stovky, rozhodně mě napadlo, že při takovém množství cizinců, kteří v Praze jsou, se můžeme stát terčem teroristického útoku také. Zřejmě to vypadá, že budeme žít pořád ve strachu."