Opatrně balancují po chodnících pokrytých zmrazky. V místech, kde nevyjíždějí na okruhy auty, je potkáváte pravidelně. Pošťačky vědí o letošní tuhé zimě své.

„Rokycany jich pěšky obchází osm, třicet dalších doručovatelů dělá vesnice. Osmadvacet dalších, kteří si musí zvláště přivstat, doručuje noviny," uvedla Hana Černá, která má tuhle partu v Rokycanech na starosti. „To víte, že jsou zkřehlí a uvítají každou chvíli v teple," dodala. „Mohou se zastavit a zahřát horkým nápojem. Na takové zastávky ale, zvláště když jsou důchody či výplaty, není ani pomyšlení," konstatovala dále. I motorizovaní doručovatelé ale musí svou část obejít a na růžích kvůli počasí zrovna také ustláno nemají. „Všichni teď bojujeme s námrazou, menší uličky v obcích nejsou solené či sypané, klouže to… Když zastavíte s autem, už se nerozjedete, musíte po trase couvat až dolů a zkoušet vyjet trasu znova," líčili doručovatelé obtíže."

Tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík konstatoval, že na pracovníky pohybující se v terénu je pamatováno zajištěním teplého ošacení a mají navíc nárok na příspěvek na ochranné nápoje.