Do prostor Knihy, kde probíhala autogramiáda jeho nové kuchařky, se všichni nedostali.

Další své čekání vzdali. Hlav- ní aktér měl pořádné zpoždění 45 minut. Už z dálnice hlásil, že stojí v koloně. „Ve finále jsme ještě kroužili Rokycany a hledali cestu," posteskla si zástupkyně agentury, s níž ten- to propagátor jednoduchých, a přitom ne zrovna drahých receptů, spěje k uzavření dvou českých rekordů. „Finále je v plánu ve čtvrtek," uvedl za tým Pavel Novotný. Informoval rovněž, že autogramiády, jichž bylo ke včerejšku 39, zahájili 7. září a mají za sebou najetých 7600 kilometrů.

Hlavní protagonista vešel do knihkupectví s plachým úsměvem. „Doma mě v posled-ní době ani nevidí, ale fandí mi," řekl nám. Od pondělí do čtvrtka jsem teď po autogramiádách, od pátku do neděle točím se štábem televize Vychytávky. Pořád jezdím, ale baví mě to a po dlouhých prázdninách, které jsem si udě- lal, to zatím dávám," dodal Hruška. Na dnešní finále šňůry autogramiád se ale hodně těšil. „Budeme v Mostě a Městci Králové, kde jsem doma. Setkám se zase s rodiči, bráchou a psem," vyjmenovával. Zajímalo nás také jeho vaření. „Býval jsem takový studentský kuchař, teď se tím na poloprofesionální úrovni zabývám už dva roky. Recepty v drtivé míře sháním sám, baví mě objevovat kuriozity. Některé mě šokují svou jednoduchostí, ať už jde o suroviny či zpracování," podotkl. Sám pro sebe si ale teď vaří, jen když ho k tomu dožene hlad. „Zkoušíme se synem vaše recepty a chutnají nám, ujistila hosta Jarmila Kletečková při podepisování kuchařky. Podobných ubezpečení slyšel celou řadu a od paní Polatové dokonce obdržel ručně pletené ponožky, aby ho při cestách nezábly nohy. Přízeň mu ale přišla projevit i mladá generace. Třeba pětice kamarádů Matouš Marek, Dorota Babujaková, Eva a Anna Tarachaničovy i Johana Straková. „Občas se někde se- jdeme a experimentujeme. Jí-dlo ale musí mít zajímavý ráz," prozradil Matouš. „Říkáme to-mu Vařby. Prostě naházíme suroviny do hrnce a čekáme na výsledek. Hruška nás leckdy inspiruje, má podobně jednoduchý styl," smála se Dorotka.

„Doufáme, že v České knize rekordů, která se uzavírá k patnáctému říjnu, uspěje Láďa Hruška hned se dvěma záznamy, a to s největším počtem knih podepsaných jedním autorem a s největším počtem autogramů udělených za měsíc. Tak držte palce," dodal na závěr Novotný.