Projektem Proč zrovna já se do bezplatné a komplexní pomoci všem obětem trestných činů zapojila i Probační a mediační služba (PMS). Její poradna, jedna ze sítě 55 republikových, funguje také v Rokycanech (ulice Svazu bojovníků za svobodu, bývalý okresní úřad).

„Případy jsou vždy velkým zásahem do života poškozených a vyžadují si citlivý přístup. Aktuálně například řešíme případ poškozeného, který přišel o dolní končetinu v jednom ze závodů regionu," uvedla za PMS Zdeňka Blažková. Mezi případy, jež rokycanská poradna pomáhala řešit, je i ten pana Milana. „Při jízdě na motocyklu byl sražený řidičem couvajícího auta, který jej přehlédl. Zranění si kvůli zlomenému kyčelnímu kloubu vyžádalo dlouhodobé léčení a odloučení od rodiny," říká Blažková. Poškozený je seznámil s problémy, do nichž se dostal. Svěřil se, že by rád znal pohled pachatele na celou záležitost, a za přítomnosti mediátora by se s ním rád setkal. „Kontaktovali jsme tedy viníka nehody. Uznal svoje selhání a litoval způsobených problémů. Poškozenému se omluvil a jako kompenzaci nesnází spojených se zraněním nabídl odškodné. Náš klient nabídku přijal. Výsledek dohody pak státní zástupce zohlednil a došlo k podmíněnému zastavení trestního stíhání řidiče," objasnila Blažková.

V období 2013 až 2015 se celkově na poradny PMS obrátilo přes 6700 obětí a proběhlo přes 17 000 konzultací.

Rokycanská poradna je bez nutnosti objednání otevřená ve středu, od 13 do 15 hodin, a ve čtvrtek od 10 do 12 hodin. (tel. 727 940 092).

ČTĚTE TAKÉ:  V prowellu mohlo dojít k tragédii