Žalobce ho viní z toho, že loni 16. července v době mezi 18. a 19. hodinou v Toužimi v areálu společnosti Ekologické stavby v domku, který obývali muž a žena bez domova, napadl neočekávaně Josefa Kelnera (61) přineseným nožem. Přitom měl údajně křičet: „Kde jsou ti dva, já je zabiju," ženě pak patřila slova: „Buď zticha, nebo tě taky kuchnu." Po útoku utekl. Bodnutí způsobilo krvácení a průnik vzduchu do dutiny pohrudniční, čímž byl poškozený ohrožen přímo na životě a byl následně hospitalizován v karlovarské nemocnici.

„Jsem viněn z porušování domovní svobody, ale copak oni tam něco platí nebo odvádí nějaké daně, jsou to bezdomovci. A k druhému bodu žaloby mohu říci jen to, že jsem na tom byl psychicky moc špatně, byl jsem bez práce a byt mi obcházel exekutor…A ten-hleten mě ještě po celým městě pomlouvá. Tak jsem mu jen řekl, ať mi dá pokoj a mě si nevšímá. Zvedl se ze židle a strčil do mě… ani jsem si neuvědomil, že mám v ruce nějaký nůž, bouchnul jsem ho jen do prsou, nechtěl jsem mu ublížit…" uvedl před soudem Havelka a přiznal, že si na návštěvu vzal s sebou nůž v igelitové tašce. Nechtěl ho ale použít, jen Kelnera zastrašit. „Byl jsem ve stavu nepříčetnosti, moc toho lituju a připouštím svou vinu, nemělo se to stát," řekl dále žalovaný, který byl v minulosti již za ublížení na zdraví odsouzen. Svědek, který přivolal napadenému záchranku, pak uvedl, že zraněný muž mu řekl, že ho bodl nějaký Havelka. Další svědci shodně vypovídali, že napadený byl nekonfliktní na rozdíl od Havelky.

Podle znaleckého posudku z oblasti psychiatrie jde v případě žalovaného o člověka, který až do své čtyřicítky byl poměrně společensky úspěšným. Pak přišel o práci, nyní se cítí osamocen, stydí se za sebe, je v neustálém napětí, což vyvolává jeho afektivní chování. V době činu ale měl plně, zachovány jak rozpoznávací tak ovládací schopnosti. 

Ferdinand Havelka dostal od soudu v Plzni trest dvanáct let. Rozsudek zatím není pravomocný, Havelka se na místě proti rozsudku odvolal.