Většina stromů měst a obci se už během minulého víkendu slavnostně rozzářila a lidé začínají přemýšlet o vánočních stromečcích pro své domovy.

Ve firmě Lesy Zbiroh, společnosti Colloredo Manns- feld, letos s poptávkou ještě neuspějete. Ředitel Michal Pernica informoval, že zájemci by si leda museli dojet do sesterského podniku v Dobříši. Na Zbirožsku teprve na jaře vysadili vánoční plantáže. „První stromky odtud budeme brát tak za šest sedm let. Vysazovali jsme tam jedli kavkazkou, borovici černou a smrk pichlavý stříbrný," doplnil Pernica.

V Lesospolu, který sídlí ve Zbiroze na Švabíně, letos u svého sídla vánoční jehličnany prodávat budou. Od 12. prosince. S řezáním teprve začnou. „K mání bude borovice lesní, borovice černá a smrk. Do metru a půl budou levnější, za vyšší si zájemci zhruba o padesátikorunu připlatí," uvedl Michal Kyncl.

Lesy města Rokycan zahájí prodej ve dvoře u svého sídla pod kostelem 7. prosince. „Jelikož už začal advent, spousta lidí se nemůže dočkat, aby už si stromek nazdobila. Prodávat ale budeme až do svátků s tím, že každý druhý až třetí den, dle poptávky, zavezeme další čerstvě uříznuté stromečky," sdělil šéf společnosti Stanislav Suda. V nabídce budou borovice, smrk obyčejný a stříbrný. S jedličkami nepochodíte, poslední dořezali vloni a ve vánočních plantážích ještě nedorostly. Ceny jehličnanů budou stejné jako minulý rok, od 50 do 300 korun. Získat lze i jmelí, chvojí či ozdobné dekorace.

Na poslední chvíli chtějí řezat rovněž lesáci Šternberské lesní správy na Radnicku. Prodej boroviček a smrčků zahájí 12. prosince. Jako obvykle to bude v Dědické ulici v Radnicích a v hájovnách Přívětice a Březina. „Porada o cenách zatím neproběhla, ale předpokládám, že budou stejné jako vloni. To znamená, že podle velikosti by se měla pohybovat od sta do dvou set korun," podotkl vedoucí lesní správy Václav Suda.