Víkendové sváteční akce byly zasvěceny svatému Vavřinci. A organizátoři ve Stupně nebo Strašicích si dali záležet.

„My jsme začínali netradičně u přívozu v Darové. Z pramice se vydali na společnou cestu Tereza Křišťanová a Jan Šticha z Rokycan. Kromě svatebčanů popřáli novomanželům hlasití vodáci, kteří zdolávali Berounku," usmívala se matrikářka úřadu Marta Hricová. Odpolední dění ve Stupně se týkalo turnaje národních házenkářů a v areálu Sokolky vyrostla nefalšovaná středověká vesnice. Večer už byl ve znamení tance a zábavy včetně ohnivé šou.

Strašické posvícení je pojmenované po stejném světci. Scénář obsahoval sobotní hudební produkci různých žánrů a v Muzeu Středních Brd začala výstava Lumpíci. Týká se expozice malíře Karla Dvořáka. Za ústřední téma zvolil stejnojmenné hudební těleso, jehož tradice v obci sahá do třicátých let minulého století. Neděle byla ve znamení chovatelské expozice. „Ohlášeni jsou opět naši partneři z německého Markt Hohenfelsu a dovezou část trofejí pro nejlepší účastníky," pochlubil se šéf organizace Petr Macháček.

Znalci duchovní hudby obsadili odpoledne kostel (jak jinak než svatého Vavřince) a obcí během obou volných dnů projížděla speciální autobusová linka, přičemž pasažéři se vozili zdarma. Nadšenci z Muzea dopravy totiž stylově oslavili sedmé narozeniny!