Vítězem krajského kola 21. ročníku soutěže Vesnice roku se staly Kornatice" právě zde se v sobotu konalo vyhlášení výsledků. V nově zrekonstruovaném kulturním domě se ale dostalo i na další zástupce okresu.

„Můj dík patří především spoluobčanům, bez nichž bychom to nedokázali. Během posledních let u nás například vyrostl kompletně opravený stánek kultury. Opravili jsme kapličku, byla vybudována přístavba prodejny, k dispozici jsou dva antukové kurty, povedlo se nám zajistit kvalitní techniku na údržbu zeleně nebo lépe vybavit hasiče," zmínil starosta Jindřich Šustr výčet akcí, které se v Kornaticích podařilo realizovat. Nejbližší investicí má být dětské hřiště.

V rámci kraje se přihlásilo 25 obcí a vesnic do sedmi a půl tisíc obyvatel. V České republice jde o číslo rekordní a patrioty okresu může těšit, že osm z nich bylo z Rokycanska! Komise, jíž šéfoval němčovický starosta Karel Ferschmann, objela všechna místa a vyhlášení výsledků se týkalo všech našich zástupců.

Kromě zmíněné Zlaté stuhy pro Kornatice převzal starosta Chlumu Jiří Rys Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí. Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu putuje do Břas. Od Plzeňského kraje obce získaly formou symbolického šeku příspěvek třicet tisíc korun. Stejně jako Příchovice (Bílá stuha) a Kasejovice (Modrá stuha) z Plzně-jihu.

Třetí místo v krajském kole (ocenění dříve nazývané Cena Rady Plzeňského kraje) připadlo Rakové a zkrátka nepřišlo ani zbývající okresní kvarteto. Diplom za kvalitní květinovou výzdobu (Fulínova cena) přisoudili porotci Kamennému Újezdu. Bušovice získaly diplom za budování odpočinkových míst a naučných stezek v krajině, Plískov za vzornou péči o vzhled obce a Přívětice za příkladnou údržbu zeleně.